Zdravlje

Leži li vaš monitor krvnog tlaka?

Pin
+1
Send
Share
Send

Dobri stari mehanički monitori krvnog tlaka izgledaju pouzdano, ali čuti ritam srca s njima je još uvijek izazov. A mnogi nemaju srca za elektronike, jer su tek jučer njihovi proizvođači žigosali tostere i čajnike. Ali da slušate tijelo - ne kuhajte galeb. A pogreška mjerenja može biti skupa. Koji tonometri leže i kako se mogu i trebaju povjeriti srcu?

Posebno je važno ne propustiti trenutak za ljude u dobi kada su žile manje elastične, pa čak i mali skok pritiska može dovesti do tragedije. Međutim, koliko možete vjerovati čitanjima kućnih monitora za krvni tlak? Prema stručnjacima, treba ih usporediti sa standardom.

Što se može reći o ručnom mjeraču krvnog tlaka koji se koristi u svim bolnicama u zemlji? Odstupanje od referentne vrijednosti je 0,2 milimetra. Čak i prema strogim standardima Ministarstva zdravlja, ova se pogreška smatra zanemarivom. Dakle, u vašem se eksperimentu ovaj tonometar može uzeti kao standard.

Sljedeći na redu je poluautomatski tonometr za 1.500 rubalja. Galina Nikolajevna, koja je nedavno proslavila svoju obljetnicu, pristala je testirati ga. Uređaj sam mjeri tlak i automatski ispuhava zrak. Paralelno, provjeravamo očitanja pomoću fondoskopa. 120 za 70, a tonometr pokazuje 119 za 67. Razlika je prilično velika, ali u prihvatljivim granicama.

A što će standardno pokazati? Odstupanje je 0,5 milimetara žive. Ali zašto je pogreška od pola milimetra na normi u praksi narasla na tri? To se dogodilo zbog stanja kože, zbog stanja tkiva, zbog težine osobe koja mjeri taj pritisak. Tonometr, ispada, najbolje je odabrati pojedinačno, u skladu s dobi i težinom.

Sljedeći na redu je automatski tonometr (1890 rubalja). Ispituje ga Anastasia. Ima 32 godine i hipotenzivna je, odnosno, za nju je norma nizak tlak. Zapravo, tlak je bio 92 prema 73, a tonomometar pokazao je 101 za 68. Takvo odstupanje od Ministarstva zdravstva više nije dopušteno. Uostalom, s velikom pogreškom, može se propustiti i početak kritičnog skoka tlaka.

Sve je isto kao i kod automatskog, samo je kontrolni centar u aplikaciji koju je potrebno preuzeti na telefon. To je samo pritisak može skočiti, gledajući cijenu (11.990 rubalja). Aplikacija je pokazala 87 prema 52, dok je liječnik čuo oko 90 prema 60. I ovdje je razlika veća od dopuštene od Ministarstva zdravstva.

Cijena ovog uređaja je 1905 rubalja. U eksperimentu je pokazao 142 sa 79. Ponovno provjeravamo ta očitanja fondoskopom - 125 na 80. Razlika je 17 milimetara. A ovo je neoprostivo puno.

Liječnici traže da se prisjete tih rezultata i činjenice da se njihovi kućni elektronički uređaji za mjerenje krvnog tlaka moraju provjeriti pomoću ručnog monitora krvnog tlaka na dogovor s liječnikom.

Program „Živjeti zdravo“ s Elenom Malysheva. O medicini

4. rujna 2017

Ako pogrešno izmjerite krvni tlak, tada prilikom mjerenja tlaka možete pogriješiti od 72 mmHg. Čl.

Česte pogreške koje ljudi prave prilikom mjerenja tlaka:

  1. Ručna težina (otprilike +7 mmHg)
  2. Napeto držanje (približno +10 mmHg)
  3. Puni mjehur (približno +15 mmHg)
  4. Manšeta je odjevena u odjeću (do + 40 mmHg)

Ispitivanje tonometra
Stručnjaci Sve ruskog instituta za ispitivanje medicinske tehnologije ispitivali su tonometre sljedećih marki: AND, Microlife, Omron, Tensoval, B. Well.
Studije su pokazale da su svi ovi tonometri u skladu s njihovom tehničkom dokumentacijom.

Prvo mjesto u točnosti zauzeo je Omron tonometar, drugo mjesto - Tensoval, treće mjesto - AND, četvrto mjesto - Microlife i peto mjesto - B. Pa.
Najveća razlika od prave vrijednosti bila je samo 12 mmHg. Čl., Što je dopuštena pogreška uređaja.

Kada kupujete tonometar, morate obratiti pažnju na sljedeće:
1) tonometar mora imati potvrdu o registraciji,
2) tonometar mora imati potvrdu o ovjeri (poseban pečat u dokumentima uređaja).

Da li leže automatski monitori krvnog tlaka?

Posjetitelji povremeno dolaze u naš servisni centar, izjavljujući - "Moj tonometr laže!" Prikupili smo malo analitike i želimo razgovarati o najčešćim zabludama koje se tiču ​​točnosti mjerenja tlaka.

1. Zabluda broj 1. "Tlak mi je konstantna vrijednost. Kupio sam tonometar i mjerio pritisak u kući - bio je takav. A onda sam ga mjerio kod doktora (kod susjeda, u ljekarni, kod kuće sa svojim starim tonometrom itd.) - bilo je potpuno drugačije! Zaključak je vaš tonometr leži!"
U stvari - ako samo slijedite banalnu logiku - tada je na osnovu takvih priča nemoguće izvući zaključak o tome koji je od dva tona metra lagao. A točan je odgovor da nitko od tonometra nije lagao. I evo zašto.
Krvni tlak - nije konstantna vrijednost. Ovisi o mnogim čimbenicima - vremenu dana, položaju tijela, fizičkoj aktivnosti itd. Čak i ako s istim tonometrom napravite nekoliko uzastopnih mjerenja u razmaku od nekoliko minuta, rezultat će se razlikovati. Iz tog razloga, u preporukama Ministarstva zdravlja o mjerenje krvnog tlaka naznačeno je da je potrebno izvršiti ne jedno, već tri uzastopna mjerenja, računajući prosječnu vrijednost. Naravno - prije početka mjerenja potrebno se smiriti, ne pokazivati ​​fizičku aktivnost, ne jesti i ne pušiti. Mnogi uređaji za mjerenje krvnog tlaka opremljeni su funkcijom fiksiranja prosječne vrijednosti mjerenja krvnog tlaka. Važno je, međutim, shvatiti da ova funkcija ima smisla samo ako odredite vrijeme i datum svakog mjerenja. Na primjer, tonometrom OMRON M3 Expert utvrdit će se prosječni tlak samo ako su posljednja tri mjerenja obavljena u posljednjih 10 minuta, budući da je u mjeraču toka određeno vrijeme i vrijeme. Slažete se, bilo bi čudno odrediti prosječnu vrijednost tlaka između jučerašnjih i današnjih mjerenja.

2. Zabluda №2. "Liječnik je mjerio moj tlak mehaničkim preciznim tonometrom, a vaš automatski pokazuje drugačiju vrijednost! Mehanički mjerač krvnog tlaka puno točnije "
Ako ne uzimate u obzir razloge navedene u zabludi br. 1, vrijedno je dodati da je prema pravilima bilo kojeg mjerenja točnost bilo kojeg uređaja polovica skale. Skala na mehaničkim tonometrima najčešće ima stupanj od 2 mm Hg. Dakle, točnost samog manometra je polovina podjele skale - 1 mmHg. Štoviše, budući da se mjerenje provodi neizravno, tj. Budući da liječnik samostalno određuje trenutak prestanka zvučnih tonova, tada liječnik čini dodatnu pogrešku u postupku mjerenja. Ako tlak ne mjeri mehanički tonometrom od strane liječnika, tada je pogreška još veća. Plus, osoba koja samostalno upumpava zrak u manžetnu - izvodi tjelesne aktivnosti, tako nepoželjne u vrijeme mjerenja. Iz toga proizlazi razočaravajući zaključak - ukupna pogreška u mjerenju tlaka mehaničkim tonometrom je + -15 mmHg.

Apsolutno sve automatski tonometri OMRON imaju točnost mjerenja od + -3 mmHg. Štoviše - Intellisence tehnologija čini mjerenje još preciznijim, bržim i ugodnijim za pacijenta.,

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: The Science of Awkwardness (Travanj 2020).