Ostanite u formi

20 pravila zdrave prehrane na proračun

Pin
+1
Send
Share
Send

Želite li poboljšati svoju prehranu, ali je li zdrava hrana skuplja? Nije važno. Zdrava i cjelovita prehrana može se osigurati prilično skromnim proračunom. Slijedite ove savjete i vidjet ćete da kupovina proizvoda u skupim trgovinama nije potrebna.

Kupite skupno.

Kupite velike pakete, podijelite ih na porcije i zamrznite. Posebno je prikladno za mesne proizvode i perad.

Kupujte u prodavaonicama sa popustima. Cijene cjelovitih žitarica, tjestenine, mesa, voća i povrća znatno su niže.

Mnogi prehrambeni supermarketi imaju odjele u kojima se po težini mogu kupiti riža, grah, druge žitarice i proizvodi, a jeftiniji su od pakiranih paketa.

Ako je moguće, kupite voće u kutijama, a ne po jedan kilogram.

Izbjegavajte gotove zalogaje poput 100 kalorija po paketu. Kupite potrebne proizvode sami i podijelite ih na dijelove.

Kuhajte nekoliko puta.

Za vikend pripremite jela koja ćete jesti cijeli tjedan, rasporedite hranu na tanjure i zamrznite. Veliki lonac juhe od graha ili čilija može biti i ručak i večera jedan do dva dana. To će vas spriječiti da kupite skupa zamrznuta glavna jela, odnesete se u brzu hranu ili odete u kafić.

Otkup mesnih proizvoda.

U prodaji kupujte nemasno meso, perad i ribu, a zatim ih zamrznite.

Zamijenite meso s drugim izvorima bjelančevina ponekad. Grah, grah skuta i jaja izvrsna su i jeftina zamjena.

Jedite sezonsku hranu.

Sezonsko povrće i voće su ukusniji i jeftiniji od uvoznog nesezonskog.

Potražite proizvode s istekom roka trajanja u supermarketu. Ponekad može proteći samo jedan do dva dana od datuma navedenog na pakiranju, ali cijena će biti mnogo niža.

Posjetite obližnje poljoprivrednike ili poljoprivredna tržišta.

Izbjegavajte proizvode poznatih marki.

Proizvodi pod robnom markom trgovine ili manje poznatih proizvođača mogu biti manje ukusni, ali koštat će puno manje od proizvoda poznatih marki.

Prehrambena i konzervirana roba.

Ako hrana brzo propadne, pokušajte ih kupiti zamrznute. Što se tiče konzervirane hrane, bolje je kupiti konzerviranu hranu u vlastitom soku ili bez upotrebe soli ili šećera.

Kupujte jeftinije namirnice poput smeđe riže, ječma, graha ili tjestenine od cjelovite pšenice. Dovoljno ih je dovoljno, a jela su vrlo jeftina. Pokušajte dodati smeđu rižu u vegetarijansku juhu od konzerviranja ili napravite mljevenu govedinu s prilogom od konzerviranog graha ili rezanci.

Isplanirajte jelovnik.

Tada će se proizvodi manje pokvariti, a morat ćete ih rjeđe bacati.

Studije pokazuju da ljudi koji kupuju proizvode bez popisa kupuju više nego što je potrebno.

Ne posjećujte trgovinu na prazan želudac.

Ako idete u trgovinu gladni, možete kupiti puno viška.

Izbjegavajte bezvrijednu hranu.

Sladoled, čips, peciva, pripremljeni smrznuti obroci nisu zdravi i mogu se pokazati kao najskuplja jela u vašoj prehrani.

Potrošite svoj novac na svježe voće i povrće - to su vrlo ukusni i što je najvažnije potpuno prirodni proizvodi.

Slijedite ove savjete i ne samo da ćete ispuniti proračun, već ćete uštedjeti na lijekovima i održavati zdravlje.

1. Kupujte prirodnu i organsku hranu

Sirova hrana je jeftinija i hranjivija, za razliku od prerađene hrane. Štoviše, sve sastojke možete kontrolirati sami.

proteini: Mljevena govedina, smrznuta pileća prsa, tunjevina, teleća jetra, skuta, jogurt, jaja, mlijeko, sirutka itd.

ugljikohidrati: Tjestenina, riža, zob, krompir, grah, jabuke, banane, grožđice, brokula, kupus itd.

masti: Maslinovo ulje, riblje ulje, lanene sjemenke, ulje, orasi, itd.

2. Kupujte jeftine proteine

Za izgradnju i održavanje mršave mišićne mase dnevno vam je potrebno 2 g proteina po 1 kg vaše tjelesne težine., Štoviše, ako uz svaki obrok koristite sirove bjelančevine, brže ćete smršavjeti, jer bjelančevine imaju visoki toplinski učinak.

Ostavite odreske i losos za posebne prigode., Kupite jaja, mlijeko, surutku, skušu, tunu, teleću jetru, smrznuta pileća prsa, skute ...

3. Kupujte smrznuto voće i povrće

Odmrznite bobice u mikrovalnoj i dodajte ih skuti. Također vrijedi isprobati smrznuti grah i brokoli. prednosti:

Ušteda novca. Smrznuto povrće i voće često su upola skuplji od svježeg., Takvi proizvodi imaju gotovo beskonačan rok trajanja, pod uvjetom da se čuvaju u zamrzivaču. Tako da čak možete kupiti skupno, kako biste ostvarili popust.

Ušteda vremena. Smrznuto povrće i voće obično se prethodno isperu i narezuju, što uvelike štedi vaše dragocjeno vrijeme. A vrijeme je novac.

Hranjivim tvarima. Ako se povrće i voće pravilno smrznu, sadrže znatno više hranjivih sastojaka od svježih..

5. Kupite dodatke prehrani

Oni su jeftini i mogu vam pojednostaviti život, iako su naravno cjelovite namirnice puno bolje. Možete koristiti suplemente, ali pripazite da se većina vaše prehrane sastoji od cjelovite, neobrađene hrane.

Serum. Ovo je najjeftiniji protein koji možete pronaći.

Riblje ulje je jeftinije od ribe, Jedna boca traje 40 dana, za 23,04 dolara.

Multi vitamini. Nedostatak vitamina je čest. Kupite bočicu AST Multi Pro 32x i dobit ćete sve potrebne vitamine. Dovoljno vam je 6 tjedana za samo 17,03 dolara.

6. Kupujte na veliko

Pogotovo ako postoje promocije. Proizvodi poput tjestenine, riže i zobene pahuljice mogu se dugo čuvati. Ako se prodaju, kupite onoliko koliko si možete priuštiti, a oni se mogu pohraniti do sljedeće prodaje.

Govedina briket. Nije uvijek sigurno jeftinije, ali to je kvalitetno meso.

Dodatne usluge. Uz skupne kupnje, još uvijek dobijate besplatnu dostavu i popuste. Dakle, ono što vas sprečava da napravite četveromjesečnu opskrbu za sebe, rodbinu i prijatelje, podjelite troškove jednako.

Smrznuto povrće i voće. Zapamtite savjet broj 3. Uštedite novac, štedite vrijeme i dobijate hranjive tvari. Kupite mješavinu bobica, špinata, brokule, mahunarki itd.

17. Izbjegavajte impulse kupnje

"Ne planiraj, a onda izgubi unaprijed." Najbolji način da se izbjegne impulzivna kupovina jest pripremiti se unaprijed. Napravite popis i strogo se držite toga. Planirajte svoje obroke unaprijed, uključujući njihove obroke. Na ovaj popis dodajte sve potrebne proizvode za sljedeći tjedan ili dva. Sada idite u trgovinu, kupite sve na popisu i vratite se kući. Prije nego što krenete u kupovinu, jedite čvrsto, Tako ćete uštedjeti kupnju onih proizvoda koji nisu na vašem popisu, jednostavno zato što ste gladni.

Idite u kupovinu sami. Tako ćete se spasiti od impulzivnih kupovina supruga, žene ili djece. Neka ostanu doma bolji. Idite zajedno na zabavnija mjesta.

18. Prestanite negdje kupovati gotovu hranu

Kada kuhate kod kuće, sami kontrolirate sve sastojke i to je jeftinije od kupovine ručka u školi ili na poslu. Ponesite hranu sa sobom. U školu ili na posao, nosite hranu u malim kontejnerima, odnesite proteinske kolače u teretanu, a vreću orašastih plodova u kino. Jedite prije odlaska iz kuće, Uvijek doručkujte, jedite prije nego što odete u trgovinu, jedite prije nego što sretnete prijatelje.

19. Kuhajte svoju hranu

Kuhajte hranu danju, ujutro prije odlaska na posao ili prije spavanja. Trebat će vam 30-40 minuta, ali tada se nećete brinuti što morate pojesti za ručak, pa čak i uštedjeti novac. Prestanite kupovati prerađenu hranu. Kupite nekuhanu zobenu kašu, kuhajte vlastite proteinske šipke, sok od rajčice ili pizzu.

Naučite kuhati od nule. Naučite kako dozirati začine i začine. Nabavite kuharicu za gurmansku dijetu.

20. Uzgajajte hranu

Jeftinija je od smrznute hrane, ukusnija je i sami kontrolirate postupak uzgoja. Sadite drveće koje nosi bobice, jabuke i orahe. Nabavite piliće i uvijek ćete imati svoja jaja i meso.

Vrtlarstvo. Možete pokušati uzgajati povrće u posebnim spremnicima na balkonu ili trijemu. Iznajmite zemljište za vrt, Ako nemate svoj vrt, uvijek možete unajmiti zemljište za vrt.

Neke statistike

Zbog krize, udio građana s primanjima ispod razine egzistencije u našoj zemlji samo raste. A u ovu skupinu spadaju uglavnom umirovljenici i radni Rusi s niskim plaćama.

Rosstat daje sljedeće podatke za prvo polugodište 2018. godine:

 • Razina siromaštva u zemlji iznosi 13,6%
 • Broj stanovnika s prihodom nešto većim od 10 tisuća rubalja. - 20 milijuna ljudi.

Također u podacima Rosstata, napominje se da su s povećanjem plaća od 10,3% (41,14 tisuća rubalja) realni prihodi Rusa u kolovozu 2018. pali za 0,9%.

Slobodnog novca ima sve manje. U krizi se financijsko ponašanje građana mijenja - općim povećanjem troškova stanovništvo pokušava uštedjeti na svakodnevnoj kupnji. A broj Rusa koji su na to prisiljeni postupno se povećava.

Gotovo trećina stanovništva je ljeti štedjela na mesu (prema osjećajima samih Rusa, u zemlji su najskuplji proizvodi perad i meso, kao i benzin). Broj spremljenih na ribi, kobasicama, plodovima mora i siru veći je od 25%. 19% - nisu kupovali povrće i voće. 22% - nisu kupili obuću i odjeću.

Stručnjaci iz turističkog sektora također bilježe rastuću tendenciju štednje na godišnjem odmoru. To se očituje u izboru više proračunskih destinacija i onih mjesta na kojima se nudi All inclusive (jednokratno plaćanje usluga i nespremnost trošenja novca na dodatne usluge u mjestu boravka), smanjenju broja dana odmora i putnih troškova, nabavci osnovnih turističkih aranžmana.

75% Rusa nije moglo uštedjeti u kolovozu 2018. godine. Prema statistikama, više od dvije godine to je najgori pokazatelj. 2/3 sunarodnjaka uopće nema nikakve uštede.

No, želja za životom u dugovima dobiva na značaju - u kolovozu 2018. (podaci Nacionalnog ureda za kreditne povijesti) izdato je rekordno broj kreditnih kartica (1 milijun). U odnosu na 2017. postotak novih izdanih kreditnih kartica u istom razdoblju povećao se za 56,8%. Sve se više Rusi prijavljuju za kredite (uglavnom za kupnju automobila i stanova), kao i za povećanje potrošačkih kredita.

Pa je li moguće pravilno jesti uz minimalne troškove?

Oni koji su prisiljeni živjeti na zaradu, pri odabiru proizvoda uglavnom se usredotočuju na dva glavna kriterija:

 • Cijena proizvoda (treba biti što niža)
 • Datum isteka (što je duže moguće).

Sve ostalo: proizvođač, ukus, kvaliteta - ostaje onima koji sebi mogu priuštiti izbor.

Na temelju izračuna da možemo potrošiti vrlo ograničenu količinu novca na hranu, napravit ćemo popis najjeftinijih i najkorisnijih proizvoda:

 • Iznutrice. Oni su puno jeftiniji od mesa, a iz njih možete skuhati veliki broj ukusnih drugih jela, kasika, a možete ih koristiti i kao nadjev za mesne torte.
 • Svježe voće i povrće. Neko voće i povrće možete naći jeftinije na tržištu nego u trgovini. Osim toga, možete cjenkati. Prednost treba dati sezonskom povrću i voću: domaćim jabukama, kruškama, mrkvi i repe, bijelom kupusu, bundevi, rajčici i krastavcima iz staklenika koji su najbliži gradu. U sezoni kada je povrće jeftino, možete napraviti malu zalihu luka, češnjaka, krumpira, mrkve, repe, kupusa i kuhati neke domaće pripravke.
 • piletina
 • Mlijeko i kefir u vrećama (ne u bocama)
 • Žitarice, tjestenina. Poznate ruske žitarice imaju puno prednosti. A koristi nisu manje. Obratite pažnju na biserni ječam i proso - ovo je izvrsna osnova za jeftinu prehranu. Po svojim prehrambenim svojstvima proso nije puno inferiorno od skupocjenog kvinoje, a od njega možete napraviti puno ukusnih jela.
 • Morska domaća riba.

I još nekoliko savjeta:

 • Da biste uštedjeli novac, izlete u trgovinu trebate obaviti što je moguće rjeđe (ne više od jednom tjedno). Preporučljivo je odabrati trgovine u kojima su proizvodi jeftiniji. U pravilu su to supermarketi i trgovine poznatih trgovačkih lanaca, u kojima je zahvaljujući velikom obujmu prodaje mnogo češće moguće pronaći najniže moguće cijene, prodaju i promocije. Ako je moguće, usporedite cijene u različitim trgovinama, često isti proizvod može u različitim supermarketima koštati različito.
 • Ne zaustavljajte se na odjelu za pripremljena jela (posebno ako ste gladni). Kupnja u ovom odjelu uvijek će biti skupa i nije uvijek korisna.
 • Provjereni način prehrane obitelji s proračunom je kuhanje, primjerice, nekoliko jela s jedne noge: skuhajte juhu, potom je pržite i poslužite s tjesteninom.
 • Za umirovljenike mnoge trgovine organiziraju posebne dane ili određeno vrijeme kada možete dobiti dodatni popust na kupnju.


Kada govorimo o umirovljenicima. Moramo priznati da većina sadašnjih umirovljenika živi na vrlo ograničenom iznosu. A istodobno, još uvijek pokušava spasiti i pomoći rodbini. I uopće nije zato što stariji ljudi žele ili trebaju (zbog određenih promjena u tijelu) jesti manje. Suprotno tome, što starija osoba postaje, to pažljivije mora nadzirati svoju prehranu, što bi trebalo biti uravnoteženo u sastavu. A to znači da umirovljenici nemaju manje troškove hrane od mladih. A ponekad i više.

Druga stvar je mentalitet ruskih umirovljenika, koji vjerojatno imaju strah od gladi na genetskoj razini. Potpuno prazan hladnjak i odsustvo zaliha mogu se vidjeti vjerovatnije kod mlade domaćice nego s umirovljenom bakom, koja čak i uz minimalnu mirovinu uspije uvijek napraviti malu zalihu neprobavljivih proizvoda, poput istih zloglasnih „makarona“, žitarica, soli , šećer, konzervirana hrana.

Osim toga, stariji ljudi, poučeni životnim iskustvom, neće trošiti novac na isporuku hrane iz restorana ili na kupovinu namirnica, a u knjizi recepata uvijek će se naći recepti za ukusna jela koja koštaju i jedan denar. Ipak, zaključak sugerira sam. S novcem životne plaće, temeljenim na takvom setu proizvoda, definitivno nećete umrijeti od gladi. No, čak i ako pokažete veliku domišljatost i snalažljivost u uštedi, malo je vjerojatno da će biti moguće dugoročno učiniti zdravu i uravnoteženu prehranu.

Uz takvu prisilnu prehranu uz nedostatak mesa i ribe, male količine zelenila i povrća i gotovo potpunu odsutnost voća, ali s velikom količinom ugljikohidrata, tijelo neće u potpunosti primiti potrebne bjelančevine, biljna vlakna i minerale.

Prema nutricionistima, nedostatak hrane može umanjiti imunitet, dovesti do pretilosti i nedostatka vitamina, slabeći srce, oštećenje pamćenja i druge ozbiljne bolesti (posebno za starije osobe). Na naše zdravlje utječe ne samo sastav proizvoda koji stalno konzumiramo, nego i njihova kvaliteta. A s malim sredstvima kupujemo najjeftinije. A da biste pronašli nešto prikladno, morate trčati uokolo u potrazi za dionicama i popustima.

Posebno je teško održavati svoje zdravlje u metropoli sa štetnim okolišem i nekvalitetnim proizvodima u sličnoj cjenovnoj kategoriji. U tom je pogledu stanovnicima sela lakše: nešto se uzgaja u vašem vrtu, u vrtu i na dvorištu, možete kupiti prirodni visokokvalitetni proizvod po niskoj cijeni od istog susjeda. A okoliš nije usporediv s gradom.

Očito je da problem dobre prehrane s ograničenim proračunom nije lako riješiti. I vjerojatno se to mora riješiti u svakom slučaju pojedinačno, uzimajući u obzir njihove mogućnosti i sklonosti. Ali ipak, ušteda bi trebala biti razumna. Bez obzira koliko želimo produljiti svoj mali proračun, štednja na hrani ne vrijedi previše. Kupovina nekvalitetne hrane može naknadno dovesti do velikih troškova za lijekove i do vraćanja oštećenog zdravlja zbog loše prehrane.

Za sebe sam smislio jedno dobro pravilo: ako želite trošiti manje na hranu - provedite više vremena u kuhinji i naučite kuhati nova jela od onoga što jest.

Na primjer, možete pripremiti jeftinu večeru za 3 odrasle osobe iz jela svinjske jetre (0,5 kg - 35 rubalja) i pire krumpira (1 kg - 17 rubalja). Također će trebati 1 tbsp. l. biljno ulje, 1 veliki luk, 2 žlice. l. kiselo vrhnje, sol, papar, malo mlijeka i maslaca za pire krumpir. A možete napraviti i salatu ili povrće narezati na krastavce i rajčice (2 srednje rajčice i 1 krastavac), malo preliti biljnim uljem.

Podijelite što kuhate i kako nahraniti svoje domaćinstvo, a koja se jela, prema vašem mišljenju, mogu pripremiti bez visokih troškova. U međuvremenu ...

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: THRIVE DOKUMENTARAC HRVATSKI PRIJEVOD !!! (Travanj 2020).