Ljepota

Pečenje ribe (Garra Rufa)

Pin
+1
Send
Share
Send

Fish-spa, ili ljuštenje žive ribe, moderna je spa usluga u Rusiji. Saloni uvjeravaju da je postupak orgazmično ugodan i užasno koristan. Međutim, u zemljama gdje riba-toplice nisu novost, liječnici upozoravaju na njezinu opasnost ili je čak zabranjuju.

Od planktona do čovjeka

Suština postupka je jednostavna: klijent stavi dio tijela (nogu, ruku ili čitavoga sebe) u akvarij, gdje pliva gladno jato egzotičnih riba, zvanih garra rufa. Velike su samo 4 - 10 cm, u prirodi ne jedu ljudska bića, hrane se planktonom. Međutim, u uvjetima umjetne gladi, koju stvaraju posebno za rad u salonu, oni se oslanjaju na bilo koji organski organ, uključujući klijente u kupališnim ribama. Kaže se da garr ruff nema pravih zuba, pa ih usisavaju klijentima ili ih ščepaju, odvajajući keratinske čestice koje jedu iz kože. Ovo je piling.

Jato ribe od 150 do 300 jedinki usisava dvije odrasle noge u oko 15 minuta, jedući im kukuruz i žitnice te čine nokte glatkim i svilenim petama. Stručnjaci kažu da posebno ribe vole kožu koja je bolesna od psorijaze ili ekcema, jer ima više mrtvih epidermisa kože, što voli Garra Rufa. Stoga se u mnogim centrima ove ribe oglašavaju kao lijek za kožne bolesti.

Opisi na web stranicama kozmetičkih salona prepuni su oduševljenih erotskih epiteta: "Garra Rufa koristi samo svoje osjetljive usne koje te poljube ...", "stotine malih ribljih kozmetičara istovremeno rade mikromasažu koja poboljšava cirkulaciju krvi i moderan pedikir", "oni vole "očistite svoje tijelo, uklanjajući mrlje, papilome, lakirajte i pomlađujete kožu, otvarajući pore."

Vlasnici riba prenose usmenu predaju drevne tradicije "kako je osoba počela surađivati ​​s Garrom Rufom". Luta po Internetu, obrastao novim detaljima.

"To se dogodilo u Turskoj", kaže legenda, "dva brata pronašla su vrelo u kojem je plivalo tisuće malih riba. Čim su muškarci ušli u vodu, škola riba brzo je skočila na noge i počela nježno i nježno grickati kožu. Braća su osjetila takve osjećaje djelovanja tih stvorenja da su neprestano dolazila u vruće proljeće ... "

Glamurozna spisateljica Lena Lenina nakon pilinga ribe priznala je novinarima da je gotovo doživjela orgazam od ribe.

Što više čireva, ukusnije

Donedavno je piling živom ribom bio ponuđen turistima u Kini i Tajlandu na svakom koraku. U posljednjih nekoliko godina u Europi su se počeli pojavljivati ​​saloni s ribom. U Sankt Peterburgu je bilo pokušaja otvaranja banje za ribe, ali, postojajući nekoliko mjeseci, saloni su bili zatvoreni. Koliko ih je sada, teško je reći. Međutim, jednog dana otvorena je još jedna, u kojoj tvrde da je njihov salon danas jedini u gradu. Usluga pilinga ribe za četiri udova istovremeno košta tamo 1000 rubalja. Postoje različiti akvariji za noge i ruke. U akvariju podnožja živi 300 riba, a u ručnom akvariju 150.

"Postupak traje oko 20 minuta", kaže specijalista za salon. "Ali muškarcima je obično potrebno više vremena jer im je koža hrapavija." Ne boli, ali lagano škaklja. Neki su toliko opušteni da zaspaju pravo s akvarijima.

Vlasnici riba uvjeravaju da je nemoguće zaraziti se tijekom postupka, unatoč činjenici da ne mijenjaju vodu ili ribu nakon svakog klijenta.

"Voda se filtrira svakih 20 minuta", kaže lječilišta. - A ribe - hladnokrvne su životinje, ne podnose našu infekciju.

Na pitanje - mogu li se prijaviti na postupak ako imam nerazumljive čireve na rukama, poput ekcema - s oduševljenjem su mi potvrdili da mogu.

- Ribe će vam čak pomoći! - savjetovao je djevojčici administrator.

Registriran sam za postupak u prigodno večernje vrijeme tek nakon dva tjedna - klijentima nema kraja.

Izuzetno isplativ projekt

Riblje lječilište u Rusiji raste.Kao poslovni projekt, otvaranje ribe-toplice izgleda vrlo atraktivno, ulaganja se isplaćuju u 30 dana! Ogroman broj dobavljača nudi opremu, ribu i toplice "ključ u ruke". Cijena jednog kompleksa za noge (zajedno s ribom) je od 50 tisuća rubalja. Za njegovo postavljanje potrebno je oko 1,5 četvornih metara. m, to jest, možete se ugurati u bilo koji postojeći salon ljepote. Trošak postupka za noge je od 800 do 3500 rubalja, ali u Omsku se možete potpuno popeti u akvarij iz Garra Rufa - za samo dvije tisuće rubalja. Jedno jato riba dnevno može opslužiti 10 do 12 kupaca. Ako uzmete 1.000 rubalja od svakog, investicije će fantastično brzo pobijediti.

Međutim, sve nije tako glatko. Garra Rufa je riba nepoznata Rusiji, a malo ljudi zna kako ih pravilno čuvati, a još više kako pravilno prenijeti s obične hrane na ljudsku. Internetski forumi posvećeni Garra Roofu ispunjeni su molitvama za pomoć onih koji su uložili u projekt, zabili kupce i riba je uginula. Kao i priče o problemima s kupcima i osobljem. Klijenti se rugaju ribama - ulove ih i drobe ili se žale kako su upalile infekciju u ribarske toplice. A osoblje ne vodi brigu dobro o ribama, a također ih krade - vjerojatno kako bi ih koristili kod kuće. Usput, instaliranje riblje toplice kod kuće također je danas popularno.

Za otvaranje toplica ribe nisu potrebna posebna dopuštenja: ova vrsta aktivnosti nije licencirana. Ostali zahtjevi - ne strožiji nego kod frizera.

Kinezi. Lažni. opasno

Raspon cijena za same ribe je ogroman - od 60 do 220 rubalja po komadu. Ali pod krinkom bezopasne garra rufe prodaje se puno kineske lažne ribe. Akvaristi su ih zvali brada-brada, a kako se u stvarnosti zovu, nitko ne zna. Za razliku od simpatične bez zube garra rufa, ove brade bez brade imaju čvrste čeljusti koje grizu kupcima. Oni također grizu čestice kože s osobe, "radeći piling", ali puno dublje. Ozbiljne rane - zbog svoje male veličine ne uzrokuju, ali mogu ozlijediti kožu. A to nije dobro. Prisutnost rana značajno povećava rizik od hvatanja infekcije tijekom postupka.

Je li moguće razlikovati pravi Garra Roof od lažnog Kineza? Možete, ako pogledate u ribu oči. Brada-brada ima kljunasta usta između očiju. U boji je prilično crvene boje i nalikuje gudgeonu.

Garr rufa ima usta ne između očiju, ali malo niža i ne tako oštra kao kljun, ali zaobljenog oblika. Boja je sivo-čelična, a izvana je malo slična pijavici.

Arapski Emirati upozoravaju

Piling ribe zabranjen je u mnogim američkim državama. Teksaško licenciranje i regulatorni argument: Korištenje iste ribe za posluživanje različitih kupaca može predstavljati rizik za zdravlje. Spremnici za vodu u kojima se vrši piling stanište su ribe, zbog čega im nitko ne može garantirati potpunu dezinfekciju.

Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata objavilo je službeno upozorenje na opasnost od ribljih toplica. Prema Amin Al Amiri, pomoćniku zamjenika ministra Odjela za medicinsku praksu i licenciranje UAE, uporaba ribe u kozmetičkim postupcima "može biti vrlo opasna za zdravlje ljudi, jer riba lako može postati nosioci bolesti i virusnih infekcija, uključujući hepatitis i HIV". Klijenti koji imaju kožne bolesti kao i male otvorene rane, prema Al Amiri, mogu prenijeti infekcije putem ribe i vode na druge klijente.

Recenzije s foruma onih koji su već probali

- Ovo je blaženstvo! Poljubac u noge ...

- U jednom turskom hotelu, jedan od sunarodnjaka odlučio je nahraniti ribu do gorkog kraja, nakon što je otvorio par vrenja na leđima. Radnici toplice imali su je poteškoće nagovoriti da napusti bazen kada je voda umrljana krvlju, kao u filmu Čeljusti. Imam neke sumnje u higijenu ovog događaja u javnim institucijama.

- Apsolutno nije otkucao i nije bolan. Ribe su poput sićušnih grožđica. Ako zatvorite oči i ne mislite da je to riba, čini se da stojite u pijesku koji vam brzo struje oko nogu

- Gledao sam na TV-u takvu pedikuru. Otišli smo do šumskog jezera u Rusiji. Bacio sam mrvice kruha, pržen je plovio. Kad su se navikli na noge u vodi, počeli su mi pružati takvu pedikuru. Oko trideset minuta kasnije izašao sam, stopala su bila meka i stvarno glatka. Ribe su bile obične perlice.

"Osobno sam probao i Garra Rufua i bradu od brade." Ne miriše na pedikuru, ni od onih, ni od drugih, ali ljuštenje doista čini bradu. Usput, i sami vlasnici salona kažu da je više kupaca u rangu jer ne puze po vama poput pijavica i nije im jasno što oni grickaju, ali stvarno se čini da zagrizu, a učinak je mnogo uočljiviji.

Komentari

"Nije u potpunosti razumljivo što riba nosi"

Svetlana KLYUCHAREVA, dr. Med., Profesorica Odjela za dermatovenereologiju, Državna medicinska akademija Sankt Peterburga I. I. Mečnikov:

- Postoji opasnost od ljuštenja ribe. Ribe, čak i bez oštećenja kože, mogu prenijeti infekciju. Međutim, nije u potpunosti razumljivo što toleriraju. Ribe imaju svoju floru, ali može nas i mučiti. Mislim na razne gljivice i helminthic infestations. Postoji puno načina na koje se „zašiljava“ koža - što riba radi. Vjerujem da postoje lakše i sigurnije metode.

Diana German, specijalistica Centra za rehabilitacijsko liječenje, infektologinja:

- Moguć je val "pokupi infekciju". Postupak nije baš ugodan s higijenskog gledišta. Koliko često se mijenjaju vode u akvarijima? Za koju su količinu vode i resursa dizajnirani ti filtri? Postoji puno nijansi koje bi liječnici trebali pratiti. Ali liječnici to ne čine. Terapija ribama je privatni posao, a kontrola SES-a, kao što mi se čini, tamo je ili formalna ili nema. To je isto kao kad ste došli napraviti manikuru i staviti ruke u pladanj s vodom, gdje ste bili manikirani pred drugom osobom ... Malo je vjerojatno da ćete ovim postupkom dobiti AIDS, hepatitis, sifilis, ali rizik od prenošenja mikoze je velik.

Pečenje ribe (Garra Rufa)

Piling ribe vrlo je drevan, ali ne i široko rasprostranjen postupak koji je stigao s Bliskog Istoka. Ove se ribe nazivaju Garra Rufa. U Turskoj i Egiptu možete pronaći mnogo otvorenih termalnih izvora, gdje žive.

Koriste se za liječenje određenih kožnih bolesti, uključujući atopijski dermatitis i psorijazu. Sada su postupci s Garrom Roufom "prešli" u velike gradove, koriste se kako u privatnim klinikama, tako i u nekim državnim medicinskim ustanovama (na primjer, u Turskoj).

O tome kako prolazi postupak pilinga s ribom, kakav učinak treba očekivati ​​od nje i kome je prikazano u nastavku.

Garra Rufa - kakva je to riba?

Garra Rufa je riba koja pripada obitelji cyprinida. U duljini doseže ne više od 10 cm, nema zube, ali ima vrlo jake usne. Stoga, ne brinite, jer nije u njezinoj moći da zagrize kroz ljudsku kožu.

Glavna prehrana ribe su plankton i mali organizmi, ali glavna značajka Garra Rufa je da se prilijepi zahvaćenim i keratiniziranim dijelovima kože i nježno ih uklanja. Riba ne utječe na zdravu kožu, što eliminira vjerojatnost ozljede.

Slina Garra Rufa sadrži određene enzime (dijetanol), koji pomažu zacjeljivanju kože i vraćanju njenog zdravog stanja. Učinak protiv starenja i tonika primjećuje se nakon nekoliko sesija u trajanju od samo 30-40 minuta.

Još uvijek nije poznato gdje su se i kada Garra Rufa počeli koristiti u ljekovite svrhe, ali sada se koriste za obavljanje cjelovitog SPA postupka koji se naziva piling ribe Garra Rufa.

Učinak pilinga ovisi o trajanju seansi, njihovoj učestalosti i broju riba u akvariju.

Što je proces intenzivniji, to je svjetliji rezultat. U svrhu prevencije i opuštanja dovoljne su 1-2 sesije u nekoliko mjeseci.

Za potpuni piling bit će potrebni brojni posjeti koji traju od 30 minuta do 1 sata.

Za osobe koje pate od psorijaze ili dermatitisa različite prirode propisani su intenzivni tečajevi, koji se odvijaju pod nadzorom liječnika.

SPA ili postupak?

U osnovi, proces se odvija u dva načina:

 1. Djelomičnim uranjanjem. Obrađuju se samo odabrana područja tijela, na primjer ruke ili noge. Ova vrsta terapije je najčešća, provodi se ne samo u medicinskim ustanovama, već i u kozmetičkim salonima. Glavni kriteriji za odabir ustanove trebaju biti čistoća i sterilnost uvjeta u kojima se sjednica održava.
 2. S potpunim uranjanjem. To je visoko specijalizirana fizioterapija koja se obično provodi ili u termalnim izvorima ili u medicinskim ustanovama. Pacijent je potpuno uronjen u kadu, gdje žive male ribe.

Čim osoba stavi dijelove tijela pod vodu, ribe odmah napadaju zahvaćena područja kože i započinju ih obrađivati. Kao što je ranije napomenuto, Garr Rough nema zuba, oni dodiruju kožu samo usnama.

To je osjećaj golicanja. Svi pacijenti na mreži ukazuju da je postupak izuzetno ugodan, te da pomalo podsjeća na dodirivanje mjehurića mineralne vode.

Ribe nisu toliko aktivne u odnosu na dječju kožu. To je zato što koža beba još nije uspjela dobiti stratum corneum i nema takvih problema kao kod odraslih.

Tretman kože nije samo bezbolan, već čak i ugodan, što omogućava da se postupak klasificira kao opuštajući. U zemljama Istoka to je već postalo rašireno.

Koje rezultate treba očekivati ​​od pilinga?

Nakon prvog postupka neće biti očitih promjena. Pacijent će doživjeti samo ugodne senzacije, ali ne više.

Za izražen učinak potrebno je proći tečaj liječenja, koji će uključivati ​​nekoliko posjeta u trajanju duljem od pola sata za svaki.

Sjednica liječenja provodi se u dva slučaja, a svaki je karakteriziran određenim rezultatom:

 1. Kao piling. Nakon završetka sesije, čije trajanje i učestalost određuje dežurni liječnik, pacijent će primijetiti da mu je koža postala meka i meka. Riba će osjetljivo ukloniti gornji keratinski sloj kože, a enzimi sadržani u njihovoj slini doprinijet će ranom stvaranju novog dermisa. Po svom učinku piling s ribom Garra Rufa sličan je kemijskom.
 2. Kao lijek za kožne bolesti. Ovaj piling aktivno se koristi za liječenje dermatitisa i psorijaze. Kad je koža od bolesti prekrivena keratiniziranim tvorbama, koriste se ribe koje liječe dermis do 6 mjeseci.

Indikacije i kontraindikacije

Postupak treba provesti u prisutnosti određenih indikacija.

Indikacija

 • kao profilaksa,
 • kada se izražavaju promjene na koži povezane s godinama,
 • u prisutnosti psorijaze i dermatitisa različite prirode,
 • kao opuštanje i SPA tretman,
 • za liječenje kožnih gljivica
 • za uklanjanje keratiniziranih slojeva,
 • alternativno, primjerice piling badema ili ferulina.

Postoji nekoliko kontraindikacija za postupak.

KONTRAINDIKACIJE

 1. lupus eritematozus,
 2. kožna onkologija,
 3. psorijatična neuroderma.

Postoji li opasnost?

Prije svega, opasnost može predstavljati beskrupulozne poduzetnike koji obavljaju piling ribe koristeći neopasnu Garra Rufu, ali i druge opasne vrste riba. Najčešće se riba brade brade daje Garra Rufa, koja nisu tako bezopasna, za razliku od prvih.

Glavna opasnost leži u prisutnosti zuba u bradi brade - oni mogu oštetiti kožu i uzrokovati rane, pa čak i prenijeti infekciju.

Pažljivo pregledajte ribu na zube u ustima i zatražite potvrdu s državnim registracijskim brojevima iz salona.

Također možete proučiti izgled riba na mreži prije nego što posjetite salon kako biste utvrdili njihovu razliku tijekom trčanja.

Za i protiv

Doista, piling s ribom učinkovita je manipulacija. Ali postoje i pozitivne i negativne strane. Procijenimo prednosti i nedostatke.

 1. Bezbolan. Postupak ne uzrokuje bol. Ona se, naprotiv, opušta, odvlači od problema.
 2. Sigurnost. Ako sve ide po standardima, koristi se riba Garra Ruf, a stručnjaci se pridržavaju pravila, tada se nema čega bojati. Takav postupak neće biti štetan.
 3. Jasna korist. Ovaj piling ne samo da uklanja mrtve stanice, već ima i pozitivan učinak na metaboličke procese i cirkulaciju krvi.
 4. Svestranost. Piling se može obaviti na raznim dijelovima tijela (čak i na licu).
 5. Prevencija gljivica.
 6. Odsutnost alergija. Takva manipulacija ne izaziva alergijsku reakciju, budući da se kemijske smjese ne koriste.
 7. Antiseptički učinak. To je zbog sline ribe. To ima pozitivan učinak na imunološki sustav.

 • Visoki troškovi. Jedna sesija je jeftina, ali za tečaj će se morati platiti puno novca.
 • Rizik da naletite na probleme. Morate biti oprezni, jer ne koriste svi pravu vrstu ribe, slijedite pravila higijene.
 • Beskorisnost u situacijama trčanja.

Piling cijena (u ruskim gradovima)

Razmotrimo detaljnije koje klinike provode postupak i proučavaju procijenjene cijene pilinga s ribom u:

 1. Samara. RIBOLOVNI salon smješten je na spuštanju Naberezhnaya / Pervomaysky, ul. Pervomaiskaya Trošak postupka je oko 300 rubalja za polusatnu sesiju.
 2. Vologda. Sjednicu možete dobiti u salonu "Cedar Barrel" koji se nalazi na Vologdi, Blagoveshchenskaya, 31a. Troškove postupka možete pronaći pozivom +7 (951) 731-48-48, zakazati sastanak.
 3. Ekaterinburg. Ovdje djeluje salon "Fresh Studio", koji se nalazi na adresi Jekaterinburg, Palmiro Tolyatti 11A. Procijenjeni trošak postupka za 15-20 minuta iznosi 450 rubalja.
 4. Moskva. Glavni grad ima ogroman broj salona i klinika, pa bi se izbor trebao temeljiti na standardnim kriterijima - čistoći i sterilnosti. Dobre recenzije je dao TaiRai Salon, gdje se postupak u trajanju od 20 minuta može završiti za oko 300-500 rubalja.
 5. Nižnji Novgorod. Postoji mogućnost prolaska terapije u egzotičnom SPA salonu, koji se nalazi u Nižnjem Novgorodu, ul. Alekseevskaya, d.8a / 1, trgovački centar "Alekseevsky Passage" 3. kat. Trošak sjednice je od 350 rubalja u 20 minuta.

GRIGORY, 42 GODINE, ST. PETERSBURG:

"Još od mladosti imam psorijazu. Vjerojatno svi koji su se susreli s ovim problemom znaju koliko je recidiv neugodan i bolan. Taj neprestani svrbež, stvaranje plakova na prstima, laktovima, preko obrva, češanje ih u krv - tihi užas.

Ljekovite i dezinficirajuće masti s anesteticima pružale su olakšanje neko vrijeme. Ali uklanjanje simptoma tijekom određenog vremena nije rješenje problema. Nemoguće je koristiti masti uz stalni rad, lagane košulje se zaprljaju i jednostavno nema vremena za stalno liječenje žarišta. Iskreno me spasila riba.

Kad sam imao 35 godina, supruga i ja otišli smo u istočne zemlje i pogledali u termalne vode u Turskoj, Izmir. Skrenuo sam pozornost na postupak, gdje je bazen bio pun ribe, u početku sam se potpuno uplašio.

Prva misao: „Bože, kako ljudi ovo trpe, žive ih jedu ?!“, ali sudeći po njihovim licima bili su vrlo zadovoljni. Okrenuli su se upravi, rekli su nam sve i pokazali nam. Savjetovali su da pokušate umočiti ruku u vodu (prethodno ste morali oprati ruke).

Pristao sam na eksperiment, stavio ruku do lakta u vodu. A onda su me samo "napali". Shvatio sam da se nema čega bojati. Bilo je ugodno kao da sam spuštao ruku u jacuzziju nježnim pritiskom, ali malim mjehurićima.

U početku je bilo škakljivo, ali onda je postalo jako lijepo. Bili smo u Izmiru 5 dana, a sve to vrijeme išao sam jednom dnevno na proceduru. Otklonila sam polovicu plakova oko šest mjeseci, do sljedećeg recidiva. Sada odlazim na salone u svom rodnom gradu svakih šest mjeseci i zaboravila sam na svoj problem. "

VALENTINA, 51 GODINA, MOSKVA:

"A evo, periodično idem na" čišćenje "peta ribama. Ne volim salone za pedikir, iskreno, boli me tamo. A onda sam otkrio piling s ribom za sebe, to mi je savjetovao majstor, kojemu sam išao na pedikuru.

U početku sam nekako nepovjerio prijedlogu, čak sam počeo kopati mrežu kako bih otkrio o kakvoj je proceduri riječ. A onda sam postao veliki obožavatelj Fish Spa. Odlazim gotovo svaki tjedan.

I lijepo, a koža na nogama postala je glatka, osjetljiva i njegovana. Ubuduće se možda pretplaćam na cijelo tijelo. "

Na što upozoravaju liječnici?

Liječnici se slažu da je to vrlo učinkovit postupak koji će pomoći da se riješite ozbiljnog problema koji dugo muči osobu. Pomlađivanje kože pri izvođenju takvog pilinga samo je dodatni učinak postupka.

Ipak, ovo je izvrstan razlog za korištenje ovog proizvoda u kozmetičke svrhe. S obzirom da ova metoda djeluje bezbolno i da je pogodna čak i za najosjetljiviji tip kože, sklonu dermatitisu, dobio je neke prednosti u odnosu na druge vrste dubokog pilinga.

Prilikom odabira klinike ili salona u kojem će se izvesti piling potrebno je pridržavati se nekih pravila:

 1. Odaberite čiste prostorije u kojima se akvariji redovito podvrgavaju čišćenju i mijenjanju vode za svježu,
 2. Osigurajte da se pacijentima daju sterilizirajuće tvari za čišćenje organizma. Barem svaki pacijent trebao bi se istuširati prije nego što završi postupak.
 3. Trebali biste odbiti obavljati sjednicu na onim mjestima gdje su kršeni sanitarni uvjeti.

Još uvijek nije utvrđena vjerojatnost prenošenja hepatitisa, gljivica ili drugih infekcija putem postupka.

Mnogi se pitaju koliko je ovaj postupak siguran. Postoje dva uobičajena mišljenja o ovom rezultatu:

 1. Neki vjeruju da je vjerojatnost zaraze hepatitisom svedena na nulu, jer prijenos bolesti kućnim putem još uvijek nije potvrđen. Štoviše, ribe su hladnokrvne i nisu sposobne prenijeti infekciju.
 2. Drugi se boje provesti postupak upravo iz tog razloga, tvrdeći da nedostatak točnih podataka o prenošenju virusa ponekad dovodi do infekcije. Postoje i kontroverze u vezi s hladnokrvnošću, jer neki virusi mogu preživjeti u agresivnim uvjetima do nekoliko sati, pa čak i dana.

Ako medicinska ustanova ili klinika zahtijevaju zdravstveno uvjerenje, tada se postupak u takvim uvjetima može provesti bez brige.

Vježba kozmetičarka

O ovom postupku postoji dvostruko mišljenje. Često se provodi u potpunosti u nehigijenskim uvjetima. Uz to, postoje mnoge druge salonske metode za uklanjanje grube kože. Ako se ipak odlučite nakloniti upravo takvom pilingu, idite u specijalizirane centre. U početku biste trebali provjeriti liječnike zbog nepostojanja virusnih i gljivičnih bolesti. Satnice vođenja tečaja dovode do pozitivnog rezultata.

Dermatolog

Prije nego što počnete piling, vrijedi pitati razne informacije od stručnjaka. Za ovaj postupak treba koristiti samo ribu Garra Rufa, nema drugih opcija. Vrijedno je zatražiti potrebne dokumente u kabini. Svrha metode je uklanjanje grube kože.Peeling se odlično snalazi s tim. Osim toga, postupak tonizira, umiruje. To je posebno korisno za osobe s kožnim bolestima, jer njihova pojava često izaziva stresnu situaciju. A kad osoba gleda ribu, ona se smiruje, ublažava stres, normalizira živčano stanje.

Zapravo, to su sve potrebne informacije o ovom događaju. Kompetentnim pristupom odabiru kvalitetnog mjesta, kao i poštivanju osnovnih higijenskih standarda, postupak će dovesti do pozitivnih rezultata, izliječiti dermatološke bolesti i učiniti kožu mekom.

Izvrsna je alternativa kiselim pilingima, koji nemaju manje učinka, a istovremeno nemaju nuspojave.

Odakle dolazi ta popularnost?

Ovaj riblji piling uglavnom je samo kozmetički postupak. No, već pet stoljeća u istočnim zemljama, ribe Garra Rufa aktivno se koriste u alternativnoj medicini za liječenje psorijaze i ekcema. Prema pristalicama alternativnih metoda liječenja, ponavljanje postupaka šest mjeseci - jamči stabilnu remisiju bolesti.

Mnogi spa saloni u Turskoj, Egiptu, Tajlandu nude turistima takvu "egzotiku". Štoviše, privatni trgovci instaliraju akvarije iz Garra Rufa čak i na plažama - možete promatrati čitav niz ljudi koji žele očistiti noge, pa čak i cijelo tijelo. I je li moguće preventivnim mjerama zaustaviti odmor? Ne, njihov je cilj donijeti maksimalan dojam s praznika. Mnogi uopće ne razmišljaju o kontraindikacijama za postupak i poštivanju sanitarnih standarda u institucijama.

A sada se širom svijeta otvaraju saloni u kojima se kupcima nudi usluga pilinga ribe. Postupak pronalazi sve više obožavatelja - sama ideja pedikira ribom je intrigantna i fascinantna.

Tko je Garra Ruth?

Garra Rufa - mala, neupadljiva riba sive boje. U svom prirodnom okruženju žive u vodama Bliskog Istoka. Riba se hrani planktonom i ostacima organskih tvari koje prekrivaju kožu kitova. A u kontaktu s ljudskom kožom, Garra Rufa "djeluje" po istom principu - jedu onečišćenje s pokrova.

U prijevodu s turskog jezika, Garra Rufa znači "liječnička riba". I to je sasvim opravdano - u slini ove ribe postoji posebna komponenta koja promiče zacjeljivanje mikrorana na koži. A sluz koja se izlučuje iz tijela ribe također ima blagotvoran učinak na pokrov.

Ne, riba vam neće ugristi prste, ako spustite noge u akvarij - nemaju zube da uzrokuju ozljede. Njihova usna šupljina - poput brusnog papira - uklanja mrtve stanice s pokrova.

Kako ide postupak salona?

Piling ribe, bez obzira za koji se salon prijavili za postupak, prolazi kroz jedan "scenarij":

 • Par dana prije sjednice, ne preporučuje se liječenje nogu kremama. To može otežati ribama da "očiste" svoju kožu.
 • Specijalist (idealno dermatolog) treba pregledati noge klijenta na otvorene rane. Ako postoji, sjednica će se morati odgoditi.
 • Prethodno parenje nogu daje dobar učinak - Garra Rufa lakše će se "gristi" na omekšanoj koži. Noge prije postupka treba oprati sapunom. U nekim salonima dezinficijens se dodatno nanosi na prekrivač.
 • Stopala duboko u akvariju, naseljena ribama - proces započinje.

Sudeći prema recenzijama onih koji su postupak već "iskusili" na sebi, osjećaji pilinga ugodni su i opuštajući - nema boli.

U pravilu, salonski postupak pilinga "ribe" traje 10-30 minuta. Najmanje 300 riba trebalo bi „lepršati“ iznad vaših nogu da biste postigli pravi učinak. U moskovskim salonima u prosjeku sjednica košta 500-1000 rubalja za 30 minuta.

Očišćena koža nakon ribanog pilinga: argumenti za

Piling ribe smatra se sigurnim i nealergenim postupkom. Barem, tako kažu vlasnici salona u kojima se nudi ova usluga.Kakav učinak može imati postupak?

 • Stanice pokrova regeneriraju se brže pod utjecajem enzima kojeg luči Garr Ruf.
 • Koža postaje mekana i baršunasta. Naravno, na beauty sesiji neće se riješiti "starih" kukuruza i kukuruza, ali stopala će postati puno mekša.
 • Osigurava se akupresura stopala što je dobro za opće dobro.
 • Lagano trnce, koje se osjeti kada riba dođe u dodir s kožom, opustite se.

Iako je ovaj egzotični postupak izuzetno ugodan i pomaže da stopala budu glatka, također je vrijedno razmotriti argumente protiv.

Što je ulov?

Postupak pilinga ribe, toliko popularan danas širom svijeta, kod liječnika izaziva ozbiljnu zabrinutost. Stručnjaci smatraju da takve sjednice mogu biti štetne za zdravlje. A ti se strahovi uglavnom povezuju s higijenom tijekom postupka.

Zakonodavni piling zabranjen je u velikom broju američkih država! I u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izdali su upozorenje Ministarstva zdravlja o potencijalnoj šteti takve pedikure. Postoji samo jedan argument - uporaba ribe u kozmetičkim postupcima može biti štetna za zdravlje, jer živa bića često postaju nositelji ozbiljnih bolesti i infekcija - uključujući HIV i hepatitis.

Nježna i baršunasta koža stopala nakon pilinga s ribom Garra Rufa, zacjeljivanje rana, nedostatak rizika - sve je to idealno! Postoji puno nedostataka ove tehnike:

 • Rizik od upoznavanja "ljute" ribe

Garra Rufa je sada u ogromnoj potražnji. Osim toga, njihov izvoz iz Turske zabranjen je. A na rusko tržište često isporučuju "lažne" životinje - ribu od brade. Ime je vrlo proizvoljno - nitko od domaćih akvaristika ne zna točno o kojoj se vrsti radi. Izvana, brada-brada slična je Garru Rufu, samo što imaju zube. Neće ugristi nogu, ali s velikim stupnjem vjerojatnosti ostavit će ozljede na pokrovu, što značajno povećava rizik od infekcije. Jeste li sigurni da vam treba tako dubok piling?

 • Rizik od infekcije

Nakon kozmetičke pedikure svi instrumenti su temeljno dezinficirani. Ali nemoguće je dezinficirati ribu! Ispada da su prvo "pojeli" noge prethodnog klijenta i odmah nastavili na nogama - ako na navlaci postoje duboke pukotine i rane, povećava se rizik od unošenja infekcije koja ostaje u ustima ribe.

Rizik od infekcije nije minimiziran čak i ako se voda u akvariju mijenja svakodnevno - deseci pari nogu drugih ljudi mogu posjetiti spremnik zbog jedne promjene. Pred kraj dana akvarij je pun štetnih mikroorganizama, jer Garr Ruf nema želudac - "pojedeni" komadići kože se odmah pojavljuju u vodi.

 • Nema kontrole

Ne postoje jasno utvrđene norme i službeni zahtjevi za rad s Garra Rufom i oprema za njihovo održavanje. Zbog noviteta na ruskom tržištu nema kontrole nad postupcima SES-a! Sva odgovornost snosi samo salon. Jeste li sigurni da u određenoj ustanovi pažljivo prate sadržaj "radnika"?

Kako se zaštititi?

Unatoč svim upozorenjima liječnika, klijenti kozmetičkih salona i turisti na odmoru u inozemstvu, očarani imenom "riblji piling", ponekad zaboravljaju sve sigurnosne mjere opreza. Odlučili ste očistiti noge uz pomoć Garra Rufa? Obratite pažnju na sljedeće točke:

 • Pogledajte ribu u oči

Garra Rufa lako je razlikovati od "lažiranja"! Obavezno pregledajte ribu prije nego što dajete nogama da je „pojedu”. Usta Garr Rufa nalaze se ispod očiju - i nisu oštra poput brade, već zaobljena.

 • Postupak treba biti "jednokratan"

U idealnom slučaju, trebali biste spustiti noge u akvarij s "novim" ribama! To jest, nakon svakog klijenta, akvarij treba "ažurirati" - čistom vodom, ostalim ribama. Da biste umanjili rizik od infekcije, zamolite stručnjaka da to učini s vama - institucija koja poštuje poštu neće odbiti takav "ćud".

 • Preliminarni pregled

Ako vaša stopala nisu bila ispitana na rane i oštećenja na koži prije postupka, ubrzo bježite! To znači da ostali klijenti nisu prošli "skrining" - rizik od infekcije raste.

Nikakve "opasnosti" vas ne plaše, a jeste li se već prijavili na riblji piling u kozmetičkom salonu? Stručnjaci moraju jasno navesti kontraindikacije za postupak - onkološke kožne bolesti, tromboflebitis, lupusni eritematozus, psorijatični neurodermi, otvorne rane i čirevi na integritetu. Ako se poštuju sva pravila sjednice, rizici su minimalizirani. Pečite ribu samo u provjerenom salonu! Ali od sesija ljepote, koje se često nude upravo na odmarališnim plažama, treba napustiti - sanitarni standardi nisu ovdje točno ispunjeni.

Moje mišljenje o pilingu ribe vrlo je ambivalentno. Smatram da ovaj postupak nije u potpunosti higijenski. Postoje mnogi drugi, sigurniji načini da se riješite grubih dijelova kože na nogama.

Ovaj postupak, ako ste odabrali ovu metodu njege stopala, treba provoditi samo u specijaliziranim centrima, gdje se pacijent prethodno pregledava na prisutnost gljivičnih i virusnih bolesti.

Prema standardima i sanitarnim normama, sve što dođe u izravan dodir s pacijentovom kožom tijekom bilo kojeg postupka mora se prethodno sterilizirati i tretirati s najmanje 3 razine čišćenja instrumenta. Sami ribe nisu nositelji infekcija. Nosač može biti okruženje njihovog sadržaja, jer osim gljivičnih infekcija, postoje i virusne. Ali sustav za pročišćavanje vode, nažalost, nije toliko savršen da bi stvorio sterilno okruženje - potpuno sigurno za pacijenta i ugodno za život ribe.

Ihtioterapija (ili terapija ribom), koja se najprije prakticirala u Turskoj, sada se pojavila u kozmetičkim salonima u velikim gradovima Rusije. Ova tehnika može biti opasna za klijente, posebno za one koji pate od kroničnih kožnih bolesti.

Koje probleme može klijent očekivati? Prvo, je li to zaista riba Garra Rufa? Često im se daju lažne ribe iz Kine, koje mogu ozlijediti kožu. Drugo, ribe prenose infekcije, a nije potpuno poznato što prenose. Kao i svaki organizam, oni imaju svoju floru (paraziti, gljivice), a nemoguće je i same ribe dezinficirati. Treće, riba-spa je privatni posao. Korištenje čiste vode za svakog klijenta, potvrde i dokumenti za ribu, kontrola SES-a - sve to ovisi o savjesnosti vlasnika ustanove u kojoj se prijavljujete za ovu modernu uslugu.

Osvrćući se na međunarodno iskustvo: Sjedinjene Države zabranile su upotrebu ribe Garra Rufa u mnogim državama, a Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata objavilo je službene informacije o opasnostima od spa-riba.

U svakom slučaju, vaše je zdravlje u vašim rukama i, ako sumnjate u potrebu bilo kakvih postupaka i manipulacija, konzultirajte stručnjaka.

Što je piling ribe Garra Rufa?

Piling ribe Garra Rufa kozmetički je i terapeutski postupak koji pomaže da se riješite mrtve kože, kukuruza, kukuruza. Smatra se da doprinosi učinku pomlađivanja, pa čak i podizanja. Ova egzotična opcija za osobnu njegu široko se nudi u morskim ljetovalištima i u lječilištima.

Piling je uklanjanje rožnice gornjeg sloja kože. Obično koristi kozmetiku s kiselinama, pilingima i laserima.

Ribe koje rade piling naziva se Garra Rufa. U divljini se hrane starom kožom kitova spermatozoida, ali prije mnogo stoljeća, Mediteranci ih koriste za njegu ljudske kože. Ovo je posebna vrsta ribe srednje veličine, duljine ne više od 10 cm, koju karakterizira odsutnost zuba. Takva riba neće moći ugristi kožu i ozlijediti osobu. Umjesto toga, imaju vrlo snažne usne, s kojima nježno uklanjaju keratinizirani sloj kože. Ova vrsta sline sadrži enzime koji imaju ljekoviti i podižući učinak. Nakon niza postupaka, sasvim je moguće postići pomlađujući učinak, riješiti se višegodišnjih ožiljaka i kukuruza.

Važno je da zdrava koža ribe nije zanimljiva, neće ukloniti "višak". Štoviše, iz povratnih informacija posjetitelja postupka proizlazi da je postupak pilinga ribe vrlo ugodan, nalikuje dodiru mjehurića pjenušave vode i ima opuštajući učinak.

Opis postupka pilinga

Pečenje ribe jednostavan je i opuštajući postupak koji, ako se pravilno organizira, ne uzrokuje nelagodu. Može se opisati u sljedećim fazama:

 1. Priprema. Kompetentnim pristupom osoba ne smije koristiti kreme i drugu kozmetiku na područjima kože koje bi trebalo obraditi u roku od 2 dana prije postupka.
 2. Inspekcija. Prije postupka kozmetičar pregledava klijenta i provjerava ima li otvorene rane i druge kontraindikacije.
 3. Kuhanje na pari. Ponekad, kako bi omekšali kožu i olakšali ribama da obrade kožu, željeni dio tijela pari. Ovo nije obavezno.
 4. Pranje i antiseptički tretman. Područje tijela se pere sapunom i tretira antiseptikom. To pomaže salonu održavati potrebne sanitarne uvjete.
 5. Piling. Osoba je uronjena u cijelu vodu ili spuštena u kadu samo određene dijelove tijela (noge i ruke). Postupak može trajati od 10 do 30 minuta.

Nakon pilinga, na kožu se može nanijeti hidratantno krema, gel ili ulje. Rezultat postupka bit će meka, obnovljena koža bez korica i kornusa. Ponekad je moguće riješiti se vanjskih znakova post-akni (tragovi izliječenih akni i akni) i psorijaze.

Prednosti i nedostaci metode

Ne postoji nedvosmisleno mišljenje o tome treba li riblji piling koristiti za osobnu njegu. Da biste donijeli informiraniju odluku, vrijedno je odmjeriti sve prednosti i nedostatke ovog postupka.

Profesionalni piling ribe:

 • apsolutno bezbolan, izražen opuštajući učinak,
 • sigurno (pod uvjetom da je riba za ljuštenje Garra Rufa, a ne njihov kineski kolega na podbradku od brade),
 • vidljiv efekt - meka nježna koža nakon prvog sesije,
 • učinak podizanja
 • pogodan za sve dijelove tijela, pa čak i za lice,
 • pogodno za ljude alergične na kozmetiku,
 • istovremeno s ljuštenjem, ribe provode mikromasažu - aktiviraju metaboličke procese u koži, poboljšavaju cirkulaciju krvi,
 • efekt točke ne utječe na žive stanice (u slučaju kemijskog i laserskog pilinga to nije moguće).

Slabosti pilinga:

 • za izražen efekt potreban je čitav tijek od 10-15 postupaka,
 • jedna sesija klasičnog pedikira imat će više utjecaja od ljuštenja ribljih nogu,
 • visok rizik od prevare (otkrili smo kako se ljuštenja riba naziva Garra Rufa, ali u nekim salonima zamjenjuju ih jeftinijim ribama od brade koja imaju zube),
 • većina salona ne osigurava potrebnu razinu čistoće i higijene - rijetko mijenjaju vodu, ne zahtijevaju klijente da pere i tretiraju kožu dezinficijensima (to se posebno odnosi na kupališta na plaži),
 • posljedica prethodnog stavka je rizik od zaraze kožnom bolešću putem kože ili čak stolice,
 • postoje kontraindikacije
 • visoki troškovi tečaja u odnosu na standardnije postupke.

Dakle, koristi i štete ribljeg pilinga su u relativnoj ravnoteži. Ako pronađete salon u kojem pružaju visoku razinu higijene i podvrgnete se cijelom tijeku terapije, učinak će biti maksimalan. Jednokratni postupak u paviljonu uz plažu neće donijeti ništa osim novih dojmova (međutim, to također nije dovoljno).

Kontraindikacije za ljuštenje ribe Garra Rufa

Pečenje ribe nije za sve. Postoji nekoliko kategorija ljudi kojima je bolje suzdržati se od takvog postupka.Prvo, nemojte se pomlađivati ​​s ribom ako ih imate otvorene raneogrebotine ili neočišćene posjekotine. Drugo, piling ribe kontraindiciran ljudima:

 • lupusa,
 • sa zloćudnim tumorima,
 • s alergijskom upalom,
 • s zaraznim kožnim bolestima
 • s teškim aknama
 • s tromboflebitisom.

Tko ima koristi od pilinga ribe

Iznad smo naveli kategorije SPA kupaca kojima je bolje suzdržati se od pečenja ribe. Međutim također postoje ljudi kojima će ovaj postupak biti korisniji naprotivnego kemijski piling i slične metode njege kože:

 • pati od psorijaze ili ekcema
 • pati od gljiva
 • alergična na bilo koju kozmetiku,
 • s hiperkeratozom (zadebljani stratum corneum)
 • s problemima pigmentacije i vitiliga,
 • za liječenje čireva pod pritiskom.

Trošak postupka

Trošak postupka ovisi o sezoni, regiji i, naravno, o tretiranom dijelu tijela. U prosjeku možete nazvati sljedeće iznose:

 • ručna sjednica - 400 rubalja,
 • sjednica za noge - 500 rubalja,
 • za cijelo tijelo - 1000 rubalja.

Treba imati na umu da je za postizanje maksimalnog rezultata potrebno 8-12 postupaka. To jest, za njegu cijelog tijela trebat će vam najmanje 12 tisuća rubalja. Ovo je relativno visoka cijena, koja nadilazi klasične metode njege.

U nekim trgovinama trošak može biti znatno niži. Međutim, povoljnije cijene postižu se uštedom na kvaliteti usluge, učestalosti zamjene vode, ribama. Bolje je odbiti takve opcije, jer u najboljem slučaju postupak neće donijeti očekivani učinak, a u najgorem slučaju će nanijeti štetu.

Zaključak

Pečenje ribe egzotična je alternativa klasičnoj njezi kože. Ribe ove vrste nemaju zube, pa bezbolno uklanjaju mrtvu kožu bez dodirivanja živih slojeva. Postupak ima učinak podizanja, čišćenja i protiv starenja. Ovaj tretman je posebno koristan za osobe s psorijazom, kao i za liječenje post-akni. Postoji nekoliko kontraindikacija, od kojih su najvažnije otvorene rane.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

KAKO SE ZAŠTITI

Postoji nekoliko načina smanjite rizik od ljuštenja ribom Garra:

 1. Temeljito samoispitivanje. Nemojte biti previše lijeni da biste na mjestu liječenja proveli reviziju kože: postoji li slučaj na ranama na nogama, sumnjivim plakovima ili mrljama. Ako se otkriju alarmi, najbolje je prvo konzultirati dermatologa.
 2. Provjera odgovornosti osoblja ustanove. Ako vas prije sjednice ne pregledaju u salonu na otvorene rane i kožne infekcije, bolje je odbiti liječenje: to znači da je ovdje uobičajeno gledati kroz prste uz poštivanje higijenskih zahtjeva.
 3. Inzistirajte na pauzi drugog klijenta za 5-7 minuta, tako da voda prolazi kroz sustav filtracije i sterilizacije: to će uništiti sve gljivice i ciliate. U proračunskom kozmetičkom salonu možda će vam se ovaj zahtjev činiti neprimjerenim: pa, još bolje. Salon, koji njeguje svoj ugled, zasigurno će učiniti ustupke, a više vam neće trebati.
 4. Da biste razlikovali Garra Rough od lažiranja, postoji dokazana metoda. Pazite da usta ribe budu ispod razine očiju i da imaju zaobljeni (a ne oštar oblik poput brade-brade). Osim toga, ne biste trebali osjećati nikakvu bol tijekom pedikure. Među ostalim znakovima ovog Garra Rufa možemo nazvati čeličnu boju teleta, crvenu peraju i želju da se nalazi u praznom bazenu bliže dnu.

Ako ste provjerili autentičnost svog "pilinga majstora" i poduzeli sve mjere opreza, jedini savjet: tijekom postupka pokušajte ne raditi nagle pokrete kako ne biste uplašili ribu.

Povrat poslovanja

Riba za ljuštenje kao posao dizajnirana je za povrat do 3 mjeseca. Glavne stavke troškova u poslovnom planiranju bit će sljedeće:

 • oprema - akvarijumi, 250 „morskih radnika“, oprema samog kabineta,
 • Prostori za iznajmljivanje - dobar ured s prozirnom izlogom negdje u popularnom trgovačkom centru,
 • potrošni materijal - akvarijska usluga (filteri, rasvjeta), pića, ručnici itd.

Prema prosječnim cijenama po postupku od 20 eura po satu i 10-satnoj stopi zauzeća, dnevni prihod prije troškova iznosit će, prema analitičarima, približno. 200 €.

Gdje kupiti ribu? Medicinska riba i njihova cijena

Ljudima koji se dobro upoznaju savjetuje se da steknu morske iscjelitelje u Europi, a ne u Aziji, zbog bolje prilagodbe našoj stvarnosti. Dobavljači opreme osigurat će sve potrebne komponente, kao i pomoći u obuci zaposlenika i izdavanju veterinarske dozvole, koju moraju obnoviti sami.

Ribe su dugačke 3,5-4 cm, oko 1 eura po kom. (nakon kupnje tulumara od 100 kom.)

Dozvola za djelatnost

Uobičajeni zahtjevi za kozmetičkim salonima ne primjenjuju se u ovoj situaciji: barem u zemljama bivšeg ZND-a. Regulatorna tijela još ne zahtijevaju licencu za tu vrstu djelatnosti. Odnosno, na tržište možete ući bez zaposlenika s medicinskim obrazovanjem i bez dugih papirnatih formalnosti.

Značajke egzotičnog pilinga

Malo ljudi zna da se čišćenje može provesti i na pojedinim mjestima i na cijelom tijelu. Iznutra vam se može ponuditi da stavite ruke, noge ili čak u potpunosti leći u njega. Ako želite napraviti piling stopala ribom, ponudit će vam se da spustite samo noge u akvarij. U ovom se slučaju trebate ponašati smireno, pokušavajući ne odvratiti oprezne liječnike. Tada će milimetar po milimetru očistiti vašu kožu od mrtvih stanica, obraćajući posebnu pozornost na mrtva područja kože.

Riblji piling dat će vam neusporedivi osjećaj - lagano, jedva primjetno škakljanje, više podsjeća na nježno ugodno škakljanje. Čak i ako prvi put radite postupak i imate neki strah, nakon nekoliko minuta osjetit ćete nevjerojatno blaženstvo u cijelom tijelu. Piling s ribom traje oko 20 minuta. Vjerujte mi, vrijeme će proći. Na kraju ćete se osjećati odmarano, smireno i zdravo, a vaša će se koža čarobno očistiti.

Piling riba: šteta

O prednostima pilinga ribe rado ćemo vam reći u bilo kojem salonu, ali treba imati na umu da postupak ima kontraindikacije, na što su savjesni kozmetolozi dužni upozoriti.

Konkretno, piling s ribom je kontraindiciran u slučaju sljedećih stanja:

 • lupus eritematozus,
 • maligni tumor
 • otvorene rane
 • zarazne kožne bolesti
 • tromboflebitisa.

Neke od nabrojanih dermatoloških bolesti mogu ličiti na druge, za liječenje kojih se koristi riblji piling.

Odlučite li se za ihtioterapiju, pažljivo pregledajte noge ili drugi dio tijela koji će se podvrgnuti pilingu. Ako postoje i mala oštećenja, odbacite postupak. Ako na koži postoje plakovi ili mrlje koje ukazuju na prisutnost dermatološke bolesti, prvo se posavjetujte s liječnikom kako biste isključili bilo kakve kontraindikacije.

Ljuštenje riba može biti štetno ako ne postoje gore navedene bolesti. Problem je nemogućnost osiguranja apsolutne higijene postupka. Čak i ako se provodi dezinfekcija bazena (ili akvarija), vode, kože svakog klijenta, nije moguće dezinficirati same ribe. Iz tog razloga, piling ribe zabranjen je u 14 američkih država. Također treba imati na umu da je moguće da se klijent zarazi putem ribe, zbog čega postojeća bolest neće proći, već će se, naprotiv, intenzivirati i širiti po tijelu.

Pečenje ribe moderan je postupak koji ima brojne prednosti. Omogućuje vam nježno poliranje kože, poboljšava regeneraciju vlažnih tkiva i ima pomlađujući učinak.Pomaže ublažavanju tijeka niza dermatoloških bolesti. Postupak je ugodan, podsjeća na seansu opuštanja. Međutim, piling ribe ima kontraindikacije, nesiguran je čak i za zdrave ljude. Potencijalna šteta može negirati sve prednosti ihtioterapije. Bilo da iskušate neki egzotični postupak na sebi, osobni je posao, ali neće naštetiti konzultiranju s liječnikom prije nego što to učinite.

Pitanje - odgovor

U osnovi, nakon jednog postupka učinak gotovo da i nije vidljiv, pogotovo u prisutnosti jake hrapavosti kože. Da biste primijetili pozitivne promjene, preporučuje se pohađanje tečaja, koji se sastoji od 8-10 sesija.
Često beskrupulozni poduzetnici umjesto ove vrste koriste ribu bez brade. Imaju oštrije područje usta. Garra Rough ima položaj usana ispod samih očiju. Brada i brada također imaju zube. Da biste provjerili istinitost, provjerite odgovarajuće dokumente koji potvrđuju uporabu željene vrste ribe.

Nakon odlaska u salon, osigurajte da se koristi prava vrsta ribe. Uz to, vrijedno je osigurati da se voda promijeni prije vaše sesije, jer prema pravilima to se mora učiniti prije svakog klijenta. Također biste trebali pregledati, provjeriti svoje zdravlje, prisutnost rana itd. Ako se to ne učini, onda je bolje odbiti piling.

Prednosti i nedostaci postupka

Piling s ribom ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti postupka su sljedeće:

 • Manikura bez ribe ili pedikura bez bolova neće vam uzrokovati nelagodu. Temperatura akvarija Garra Rufa je unutar 32 Celzijeva stupnja. Ova temperatura pomaže brzo omekšati kožu, pa se mrtvo tkivo uklanja bez ikakvih bolova.
 • Istodobna masaža potiče metaboličke procese, povećava cirkulaciju krvi i stanično disanje.
 • Opuštajući učinak pomaže u uklanjanju neuro-somatske napetosti i ometanja od užurbanosti.
 • Točni učinak je samo na grubo tkivo. Istodobno, zdrava koža ostaje netaknuta, za razliku od kemijskih analoga postupka.
 • Enzimi sadržani u slini ribe imaju omekšavajući i antiseptički učinak.
 • Nakon postupka koža postaje mekša i nježnija, unatoč činjenici da je učinak redovite pedikure nekoliko puta bolji. Ali, vidite, muškarcu je lakše odvući ribanu pilingu nego u kozmetički salon.

Moguće štete i nedostaci postupka:

 • Čak i tečaj od 5-7 pilinga neće zamijeniti klasičnu pedikuru. Takav postupak samo će malo smanjiti korne, mikoze i kukuruz, ako ih ima.
 • Sanitarna i epidemiološka stanica ne kontroliraju takve ustanove. Na mladom tržištu ne postoje standardi za dezinfekciju opreme ili provjeru klijenata na otvorene rane.
 • Zabranjeno je sterilizirati živu ribu bilo kemijskim bilo termičkim sredstvima. To je bio razlog zabrane postupka u 14 američkih država. Čak i uz liječenje akvarija, nakon svakog klijenta ostaju infekcije, koje nastaju kada ribe defeciraju u komadima ljudske kože.
 • Tijekom postupka ne mogu se koristiti ribe Garra Rufa, već njihove kineske krivotvorine ribe od brade do brade. Izvana su slični, ali postoji značajna razlika: riba od brade do brade zagrize zdravu kožu.
 • Ribe se na viruse i bakterije provjeravaju samo na početnom unosu. Nakon toga, nitko ne prati njihovo stanje, što je prepuno raznih komplikacija u obliku zaraznih bolesti.
 • Potpuna sigurnost postupka ne može se potvrditi, čak i ako svaki klijent donese potvrdu o zdravlju. Neke žarišta upalnih tegoba mogu se ribama proširiti po cijelom tijelu.
 • Riba Garra Rufa i podbradak mogu podnijeti mikozu, viruse i bakterije, kao i gliste, hepatitis i HIV. Stoga je pitanje je li piling opasan ribama, u određenoj mjeri je odgovor da.


Spa piling s ribom ima kontraindikacije

Video o pilingu ribe ↑

Riblji piling neuobičajeno je i korisno rješenje za one koji su željni izbjegavanja kemijskog i abrazivnog pilinga. Tko želi dobiti brz i vidljiv rezultat nakon sesije, a da ne mora slijediti pravila neugodnog razdoblja oporavka. Priuštite si ovaj ugodan spa tretman i iskusite sve njegove prednosti iz vlastitog iskustva.
To je sve za mene. Sviđa li vam se članak ?! Bila bih vam zahvalna ako ovaj članak podijelite sa svojim djevojkama preko društvenih gumba. mreža.

S toplinom i pažnjom, Ravila.

Povezani postovi
Kako izvesti piling voća za lice kod kuće? Što enzimski piling lica u salonu i kod kuće? Piling salicilne kiseline kod kuće: recept i fotografija

Mišljenje liječnika

Predlažemo da pročitate recenzije liječnika o pilingu žive ribe.

Nedavno se pojavila moda spa spa pilinga sa živom ribom. Malo klijenata očekuje nevjerojatan učinak od postupka, mnogi baš kao i osjećaj golicanja po tijelu. Osobno preporučujem pažljivo provjeravanje salona u kojem se vrši piling s ribom, a tek onda pristajem na postupak.

Ne preporučujem upotrebu pilinga s ribom za uklanjanje mrtvih stanica kože. Prvo, to je opasno, jer se ribe tek u početku testiraju na infekcije. Drugo, učinak postupka pojavljuje se tek nakon nekoliko sesija.

Kako se nazivaju ribe koje čine piling? ↑

Garra rufa - to su imena riba koje čine piling. Osim rijeka i izvorišta Turske, ova vrsta ribe živi i u vodama zemalja Bliskog Istoka - Sirije, Irana i Iraka. Život u vodama ovih zemalja proizlazi iz činjenice da su ove ribe, koje čine piling, izuzetno zahtjevne na sobnoj temperaturi. Za ugodno postojanje trebaju biti u vodi zagrijanoj na 32 stupnja.

Liječenje psorijaze je ono za što se ova riba izvorno koristila, piling je, kao dio kozmetičkog postupka, odnedavno posao ove vrste.

Do sada su ove ribe iscjelitelji tako strašnih bolesti kao što su:

 • Razne vrste gljiva.
 • Ekcem.
 • Neurodermitis.
 • Zoster.
 • Bolest protiv akni.

Kako ribe Garra Rufa rade piling lica i stopala? ↑

U ustima ove ribe uopće nema zuba, pa postupak jedenja mrtve kože ne uzrokuje nelagodu ili nelagodu. Garra Rufa hrani se isključivo gornjim slojem mrtve kože i na taj način vrši neku vrstu egzotičnog pilinga.

Pravi predstavnici ove vrste imaju vanjsku sličnost s pijavicama. U ribama Garra rufa prevladava olovno-siva nijansa ljuske. Otvor usta je gotovo zaobljen.

Piling ribe je postupak koji se temelji ne samo na uklanjanju mrtvih stanica s površine ljudske kože. Ribe u pramcu iznad usta imaju kratke elastične antene.

Za vrijeme obroka ti ciprinidi vrše aktivne pokrete s tim procesima lica, čime nježno masiraju stanice epiderme. Takav postupak ubrzava proces regeneracije u tkivima, kao i obnavlja mikrocirkulaciju i protok krvi u kožnim žilama i kapilarima.

Želite znati više o pilingu lica? Pročitajte cijeli članak. "Koraljni piling Cristina Rose de mer?".

Često se u našim zemljama ove nevjerojatne ribe koriste za ljuštenje nogu i pedikura. Izvan Garra Rufa žive u velikim bazenima s čistom, zagrijanom vodom, svatko tko se želi uroniti u nju očistio je cijelo tijelo mrtvih stanica.

Kompatibilnost

Podaci o kompatibilnosti "liječničke ribe" s drugim stanovnicima akvarija su kontradiktorni. Ali činjenica da je agresivnost ovih cyprinida povezana s veličinom "limenke" je činjenica. Ako je „kuća za vodu“ dovoljno velika, onda stado grofova neće biti zainteresirano za svoje susjede, smišljajući međusobni odnos kad grade hijerarhiju. Inače su borbe neizbježne.

Vlasnici ove egzotične ribe tvrde da svaka proporcionalna neagresivna dekorativna riba sa sličnim životnim uvjetima može djelovati kao "cimerica" ​​iz akvarija.

Uzgajanje tajne

 • prisutnost tla od šljunka bilo koje frakcijske veličine, koji se preporučuje pomiješati s malom količinom drobljenog kamena,
 • brz ili umjeren tečaj,
 • opremanje staništa rogovima i drugim ukrasnim elementima, kao i vegetacijom otpornom na stalan protok.

Iako predstavnici cyprinida mogu dugo biti u vodi zagrijanoj do +28 ° C, pokazatelji od +22 ° C do +26 ° C optimalni su pokazatelji temperature za njihov uzgoj u kući.


Za obitelj od 5-7 jedinki potrebno je opremiti prostrani spremnik sa slatkom vodom po stopi od 7 litara po ribi.
Potrebna je učinkovita aeracija i redovita obrada vode nitratima i nitritima. U ove svrhe, spremnik u kojem žive iscjelitelji riba, moraju biti opremljeni sljedećim uređajima:

 • grijač
 • aerator,
 • uređaji za filtriranje opremljeni biofiltrom ili moćnom pumpom.

Što se tiče rasvjete, ona bi trebala biti dovoljno svijetla. Na taj se način na površini vode stvara film alge, koji služi kao glavna hrana Garra Rufa.

Da biste spriječili bijeg ovih stanovnika iz akvarija, vrijedi ga pokriti poklopcem.

Pravila prehrane

Za podvodne liječnike odabir odvojene i složene prehrane nije potreban. Hrane se suhom, smrznutom i živom hranom u obliku krvožilnih crvi, dafnija, slanih kozica, crva i tubula. Prikladna je različita biljna hrana - to mogu biti alge, unaprijed sjeckani tikvice, špinat ili krastavci. Po želji možete kupiti gotovu uravnoteženu hranu koju nude proizvođači akvarijskog pribora.

Optimalna kompatibilnost

Recenzije mnogih akvaristika o suživotu predstavnika klana Garra s drugim podvodnim predstavnicima kontroverzne su i kontroverzne. Potvrđeno je jedno - agresivnost ovih riba povezana je s malom veličinom spremnika u koji su smještene.

Ako postoji prostran i slobodan za plivanje akvarij, jato cyprinida neće pokazati zanimanje za svoje susjede. Inače, vrijedi biti pripremljen za redovite borbe, izgradnju hijerarhije u rezervoaru kućnog komada, sve do smrti najslabijih pojedinaca. Bit će prikladno osigurati život ciprinida s drugim ukrasnim ribama, zahtijevaju slične uvjete zatočenja i ne pokazuju pretjeranu agresiju.


U prirodnim uvjetima opisani cyprinidi se usamljuju između kamenja, gdje leže jaja.

Piling ribe - recenzije kupaca

 • Natalia. Jednostavno sam se zaljubio u ovaj postupak i u ove ribe. Samo ponašanje nalikuje nekakvom ritualu hranjenja životinja. Noge ili ruke gurnute u akvarij s ribama, koje odmah nalete na vašu kožu i počinju je liječiti nekom tvari. Prvi put su senzacije prilično neobične i stalno se želim smijati. Ali ne možete, ribe su stidljive. Svakako savjetujem svima, masaža ribama je jednostavno prekrasna.

 • Kiril. Već od adolescencije imam problema sa kožom - psorijazu. Stalno morate koristiti masti i kreme, ići na dijetu i to ne pomaže uvijek. Odlučio sam isprobati takav postupak kao riblji piling. Po savjetu prijatelja, našao sam dobar salon i naručio sebi cijelu kupku s takvom ribom. Sama u to nisam vjerovala, ali nakon nekoliko postupaka koža je poprimila zdraviji izgled. Sada odlazim na ribu otprilike jednom svakih šest mjeseci.

Danas postoji ogroman broj metoda i tehnika njege kože. Ako se neki od njih izvode pomoću skupih uređaja, tada se najnovija kozmetička novost - riblji piling - vrši uz pomoć sitnih riba koje vam pomažu u čišćenju i omekšavanju kože.

Kako čuvati ribu?

Kozmetički i spa saloni koji koriste takve postupke sadrže Garra Ruffa u posebnim akvarijima, gdje se održava prirodna temperatura za njihovo boravište - ona je + 32 ° S. To je temperatura u akumulacijama u kojima žive ove ribe.

Oni su najoriginalniji način da vam se masaža. Drže se za tijelo i kožu tretiraju enzimima. Ovo je, danas, ekološki i prirodni način pilinga. Uostalom, ljudi nemaju alergijske reakcije na riblje sline. A osim estetskog učinka, takva operacija djeluje smirujuće na osobu - poboljšava se cirkulacija krvi, nestaje osjećaj umora. Ribe ne dodiruju zdravu kožu.

Opasnost od pedikura od ribe Garra rufa

Takozvana "riblja pedikura" može biti opasna po zdravlje. Doista, jedna žena iz New Yorka imala je čudan problem s noktima nakon "ribanog pilinga".

Žena, stara 20 godina, obratila se liječniku, primjećujući da joj nokti izgledaju nenormalno - problem koji je imao oko šest mjeseci.

Nije ozlijeđena, ali su se na noktima pojavili pukotini, tako da je donji dio noktiju bio odvojen od gornjeg dijela.

Nakon pilinga ribe, žena u New Yorku razvila je stanje nokta nazvano Onychomadesis. Bolest može uzrokovati duboke brazde koje se vodoravno šire preko noktiju.

Pacijentica nije imala tipične faktore rizika za probleme na noktima - na primjer, ozljedu nokta ili obiteljsku povijest bolesti noktiju - ali izvijestila je da je napravila piling nekoliko mjeseci prije nego što su problemi započeli.

Pacijentu je dijagnosticirana Onychomadesis, stanje u kojem se nokat odvaja od tkiva ispod njega, čime se proizvode stanice koje mu omogućuju rast. Kao rezultat toga, ljudi mogu vidjeti duboke brazde koje vodoravno teku kroz nokte.

U konačnici to obično dovodi do ispadanja nokta, navodi se u izvještaju objavljenom 3. srpnja u časopisu JAMA Dermatology. Međutim, kod ljudi s ovom bolešću obično nokat počne spontano rasti unutar 12 tjedana, prema izvješću za 2017. u časopisu Cutis.

Brojne stvari mogu uzrokovati onihomadeisis, uključujući infekcije, autoimune poremećaje, određene lijekove ili nasljedna stanja. Ali ovo je prvi slučaj onikomoze vezan uz ribu pedikura.

Tijekom pedikura ribe ljudi su uronjeni u kupku s vodom koja sadrži malu slatkovodnu ribu zvanu Garra rufa, koja je porijeklom s Bliskog Istoka. Ove se ribe obično hrane planktonom, ali ako plankton nije dostupan, pojest će mrtvu kožu osobe.

Popularnost takve pedikure dosegla je vrhunac prije otprilike 10 godina, ali oni su i danas u modi. Postoji nekoliko rizika povezanih s ribljom pedikurom - na primjer, kada kade ne mogu pravilno očistiti između upotrebe jednog potrošača i drugog. Uz to, same ribe ne mogu biti dezinficirane između sesija pedikiranja svakog klijenta. Dakle, postoje bojazni da pedikura može širiti infekcije.

Doista, 2012. godine, istraživači u Velikoj Britaniji presreli su pošiljke ribe Garra rufa vezane za britanska odmarališta i testirali ih na bakterije. Otkrili su da riba sadrži mnogo potencijalno opasnih bakterija, uključujući Vibrio vulnificus, koji može uzrokovati kožne infekcije, i Streptococcus agalactiae, koji može uzrokovati infekcije kože i mekog tkiva, pokazalo je istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu CDC Emerging Infevable Diseases. Osim toga, 2019. godine, istraživači iz Italije izvijestili su o slučaju čovjeka koji je radio pedikure ribe, a zatim imao infekciju stopala uzrokovanu bakterijom Staphylococcus aureus.

U novom slučaju nije jasno kako piling ribe može uzrokovati onihomadezu, ali najvjerojatnije, trauma od ribe koja ugrize nekoliko noktiju uzrokovala je da nokti prestanu rasti, navodi se u izvješću.

„Ovaj slučaj naglašava važnost problema kože i noktiju povezanih s ribljim pedikurama i potrebu dermatologa da pacijentima kaže ove nuspojave“, zaključuje se u izvješću.

Prednosti liječenja

Svaka osoba koja je jednom posjetila neko od azijskih mjesta mora se susresti s neobičnim SPA postupcima na ulicama. Klijenti udobno sjede i stavljaju noge u spremnik s vodom, gdje jato ribe slobodno pliva. Agilne životinje intenzivno grizu keratinizirane slojeve epiderme, provodeći tako postupak pilinga na nogama.

Domaći i europski saloni ljepote nisu propustili priliku za zaradu i aktivno nude posjetiteljima neobičan i ugodan postupak. Aktivne ribe uklanjaju mrtvu kožu, oštećena i bolesna područja, dodajući terapijski učinak kozmetičkom postupku. Posljednjih godina se među stručnjacima vodi živahna rasprava o tome Je li preporučljivo i korisno koristiti ove vodene stanovnike u kozmetologiji:

 1. Mnogi su istraživači skloni vjerovati da riba pažljivim uklanjanjem oboljele epiderme doprinosi prirodnom zacjeljivanju kože u čijim se gornjim slojevima događa brza regeneracija.
 2. Ljudi koji boluju od psorijaze i ekcema primjećuju značajno poboljšanje općeg stanja nakon što su prošli terapijski tečaj pomoću liječnika ribe. Po završetku postupaka u većini slučajeva dolazi do dugotrajne remisije.
 3. Stručnjaci često povezuju terapeutski učinak s posebnim sastavom riblje sline. Sadrži specifični enzim - ditanol, koji ima snažan baktericidni učinak.

Postoji i drugo gledište, koje tvrdi da se terapeutski učinak pojavljuje samo kao rezultat kontakta s pojedincima koji su stanovnici prirodnog okoliša unutar svog dosega. Što se tiče ribe koju koriste kozmetičke sobe i kozmetički saloni, ona se umjetno izbacuje u specijaliziranim rasadnicima. Ne pružaju učinkovitu terapiju, ali također ne štete ljudskom zdravlju.

Kada postavlja noge ili ruke u kupaonicu s iscjeliteljima kože, osoba osjeća ugodan i lagan dodir, lagano trnjenje. Na kraju postupka koža postaje blago ružičasta, omekšava se, postaje čista.

Čestice epitela - nisu glavna hrana ribe, dr. Garra Rufa. Pojedinci aktivno apsorbiraju keratiniziranu kožu u nedostatku drugih prehrambenih proizvoda.


Garra rufa se umjetno izleže u specijaliziranim rasadnicima.

Koja je tajna takvog postupka?

Garra Rufa nazivaju se i pincetama, zbog njihovog „ugrizajućeg“ načina života. Ali, ako pažljivo pogledate, nemaju ni zube, već samo male strugalice, zahvaljujući kojima mogu dobiti vlastitu hranu.

Ali ne događa se samo mehaničko čišćenje tijela, vaša koža postaje meka i glatka, jer riba odvaja posebne enzime - to su posebni enzimi koji usporavaju proces starenja. Uz pomoć takvih tvari rastvaraju se grube čestice kože, kao i toniranje i zacjeljivanje. Sami možete provjeriti učinkovitost ovog postupka testiranjem na sebi.

Samo kad se piling dogodi s ribama, nemojte gnjaviti noge, jer su sramežljivi. Ako ne želite da se jato baci na vas, ne razgovarajte glasno, šuškajte ili udarajte u akvarij. Morat ćete izdržati kratko, oko 30 minuta. Ako su egzotični postupci ono što volite, stvarno biste trebali isprobati takav događaj na sebi, ali tek nakon SPA kapsule. Uostalom, Garra Rufa moći će vam pružiti nezaboravno iskustvo i dobro raspoloženje.

Najpopularnije: Vrste i tehnike masaže lica u kozmetologiji

Izgled i ponašanje

Riba pripada obitelji Karpov, koja uključuje mnoge vrste, uključujući i rod Garra. Garra rufa prvi je put detaljno opisana 1843. godine.Ribe imaju izduženo tijelo. Boja mu je siva. Glava je velika, s velikim ustima i dvije antene na gornjoj usni.

Peraje su vrlo dobro razvijene i zato ribe brzo plivaju i manevriraju čak i u vodi s jakom strujom. Kod divljih jedinki rep je crvenkast, a kod onih izmotanih u umjetnom ribnjaku siv.

Na Garra Roofu nema želuca, zbog čega su metabolizam i obrada hrane vrlo brzi. Zbog toga su ribe stalno spremne za jelo i uvijek su zauzete traženjem hrane.

U prirodi narastu do 15 cm, a rijetko prelaze 10 cm u akvarijima. Ne mogu živjeti sami, a ako se drže u akvariju, potrebno je odmah pokrenuti dovoljno veliko jato od 15 jedinki. Izgradit će vlastitu hijerarhiju i zbog toga se ponekad mogu dogoditi sukobi. Uz točan sadržaj garre, rufa bi trebao živjeti u akvariju 5-6 godina.

Spolne razlike praktički ne postoje. Jedino što može razlikovati ženku je zaobljenija figura, ali to je uočljivo samo profesionalcu.

Kako je čišćenje

Ribe Garra rufa jedu čestice ribe samo ako im ne daju drugu zdravu hranu. Takva hrana nije dobra hrana za njih, pa je stoga, kada držite kućne ljubimce u kućnom akvariju, potrebno ih je dodatno nahraniti.

Nakon postupka, koža je vrlo čista i blago pocrvenila. Nakon 20-30 minuta, njegova boja postaje normalna.

Kako bi se očistili, noge ili ruke se spuštaju u rezervoar s ribama, a ako su gladni, počinju aktivno jesti korne ljuske. U ovom trenutku osoba doživljava samo lagano trnce.

Život u prirodi

Raspon prirodne distribucije je relativno mali: rijeke Eufrat i Tigris, njihovi pritoci. Ti se ciprinidi nalaze u akumulacijama Turske, Sirije, Iraka, preferirajući toplu čistu vodu u temperaturnom rasponu od +24 do +28 ° S. Postoje podaci da riba može neko vrijeme postojati u izrazito toploj vodi prirodnih termalnih izvora s temperaturom do +37 ° C.

Zbog velike popularnosti i oštrog kvantitativnog smanjenja populacije, zabranjeno je neovlašteno hvatanje i izvoz izvan zemalja prirodnog staništa.

Zbog toga se Garra Rufa već duže vrijeme uzgaja i u rasadnicima s licencama i na “divljim” farmama, posebno u jugoistočnoj Aziji. Stadovi egzotičnih bliskoistočnih ciprinida povremeno se mogu naći u akvarijima ljubitelja divljih životinja.

Hrana

Za ove jedinstvene ciprinide ne postoji odvojena dijeta. Rado jedu živu, smrznutu i suhu hranu (artemija, tubula, dafnija, krvavica, crv), kao i hranu biljnog podrijetla. Osim prirodnih algi, možete dati, na primjer, sjeckane krastavce, špinat, tikvice.

Posljednjih godina, glavni proizvođači akvarijskih dodataka i hrane za životinje počeli su proizvoditi uravnoteženu hranu za Garra rufa.

Prekomjerno hranjene ribe s vremenom gube interes za ljudsku kožu.

Mjere opreza

Bolje je ići na takve postupke u provjerenim salonima, bez obzira na cijene, jer čak su i u ovom poslu naučili praviti "lažnu ribu". Donose se iz Kine. Od stvarnih se razlikuju po tome što se ne hrane mrtvim stanicama, već živim stanicama. Ako klijent doživi ne opuštanje i masažu, već bol, tada činjenica lažiranja postaje očita. Također, stručnjaci ne isključuju mogućnost zaraze putem vode raznim kožnim infekcijama, ali postoji minimalan broj takvih slučajeva, jer se u salonima koji se poštuju sama voda redovito mijenja, filtrira modernim uređajima i izlaže ultraljubičastom zračenju. Prijenos infekcije moguć je samo kada se koristi kineska brada od brade, jer ostavljaju mikro rane, uklanjajući zaštitni sloj kože i otvaraju pristup bakterijama.

Pozitivan učinak osjeća se nakon prvog postupka, ako kozmetičar nije odlučio spasiti, a nije smanjio potreban broj riba u akvariju.

Ova vrsta pilinga izvrsna je alternativa kemikaliji, jer zahvaljujući ribama, žive stanice ne utječu i koža nije ozlijeđena. Tijelo postaje mekano, baršunasto, starost se mrlje osvjetljavaju, dolazi do brze regeneracije stanica i, u skladu s tim, pomlađivanja.

Značajke održavanja akvarija

Za iskusnog akvarističara čuvanje jedinstvene liječničke ribe neće se činiti kompliciranim. Jato od 5–7 primjeraka normalno će se osjećati u prilično prostranom slatkovodnom akvariju, čiji je kapacitet odabran brzinom od 7–10 litara po 1 jedinki.

Preporučljivo je stvoriti uvjete što bliže prirodnom biotopu:

 • brz protok
 • tlo s velikih ili srednjih riječnih šljunka, posuto sitnim šljunkom,
 • iverica, nepretenciozan i otporan na protok biljaka bit će vrlo zgodan.

Neki izvori tvrde da je temperatura vodenog okoliša +28 ° C, no ribe se osjećaju sasvim zadovoljavajuće čak i pri nižim temperaturama od +22 ° C do +26 ° C.

Potrebno je učinkovito prozračivanje, kao i dobro pročišćavanje vode od nitrita i nitrata. Dakle, set filtera s moćnom pumpom i biofilterom, aeratorom i grijačem treba biti uključen u skup akvarijske opreme za držanje "liječnika".

Rasvjeta se preporučuje svijetla, ona pridonosi stvaranju alga filma na površini, što je hrana za ribe. Usput, akvarij bi trebao biti pokriven poklopcem: opisani su slučajevi kada je Garra Rufa puzao iz spremnika, aktivno radeći sa svojim moćnim pektoralnim perajama.

Značajke držanja u akvariju

Prilikom pokretanja riba morate odmah uzeti u obzir da je za jednu jedinku potreban najmanje 1 litru volumena akvarija, te se stoga mogu čuvati u spremnicima od najmanje 100 litara. Potrebna je svježa voda. (uklonite jer vam je potreban slani) Njegova temperatura je potrebna od + 22 ° do + 30 °. Dopušteno je kratkotrajno smanjenje od 2 ° -3 °. Važno je osigurati odgovarajuću filtraciju i intenzivno prozračivanje u akvariju. Neprihvatljivo je da je u spremniku bila značajna količina nitritova i nitrata. Za održavanje ispravnog stanja vode najbolje je koristiti biofilter.

Pored relativno visoke temperature i čiste vode, postoji i dosta zahtjeva za sadržaj garrofa, jer su vaši kupci živi ljudi. A na rukama ili nogama mogu donijeti bilo što. Vaša glavna zadaća je osigurati da usluga bude sigurna za ribe i ljude, tako da niko ne pokupi gljivice. Međutim, iskustvo komercijalnog sadržaja u Runetu opisano je vrlo slabo, a postoji puno nijansi, pa smo prethodno preporučili da se obratite uredu profila.

Rasvjeta u akvariju ne bi trebala biti jaka. Budući da su ribe dno i mogu se pojaviti alge. Zbog činjenice da riba može iskočiti, potreban vam je akvarij s poklopcem, Također, iz otvorenog spremnika može se odabrati garroff stezanje snažnim pektoralnim perajama.


U akumulaciju će trebati biti ugrađene razne špranice i papričice, tako da se po potrebi mogu sakriti one ribe koje su na nižoj razini hijerarhije.

Dno akvarija treba biti prekriveno šljunkom malih i srednjih frakcija. Oštro kamenje ne smije naići jer kućni ljubimci mogu biti ozlijeđeni oko njih. Žive akvarijske biljke biraju se s jakim lišćem koje neće trpjeti činjenicu da će ih ribe redovito čistiti od algi, uklanjajući ih posebno uređenim ustima.

Njega kućnih ljubimaca ista je kao i kod ostalih riba i svodi se na čišćenje akvarija i mijenjanje vode za 20% svaki tjedan.

Hranjenje

Garra Rufa treba hraniti specijaliziranom hranom. Doista, u mrtvim (keratiniziranim kožama) klijentima nema hranjivih sastojaka. Stoga bi riba iz hrane trebala dobiti sve vitamine.Takve feedove prodaju se u specijaliziranim specijaliziranim prodavaonicama.

Također, oguljena zelena salata i špinat, kao i sitno sjeckani krastavci i tikvice mogu se davati 1-2 puta tjedno kako se želudac ne navikne na istu hranu.


Kao i drugi stanovnici akvarija, Garra Rufa nije protivnik gozbe običnim krastavcem.

Reprodukcija

U prirodnim uvjetima, sezona uzgoja pada tijekom cijele tople sezone, od ožujka do listopada. Kavijar se pometa među kamenjem, pojedinci ne pokazuju roditeljske kvalitete. Nakon nekoliko tjedana, izleži se iz jaja i mogu se preživjeti i nahraniti sami. Za prodaju se uzgajaju na posebno opremljenim farmama, stimulirajući mrijest hormonskim lijekovima ili povećanje temperature. Akvarij je praktički neprikladan za reprodukciju.

Spolne razlike su u veličini - ženke imaju veću veličinu tijela od mužjaka.

Malo o bolestima

Bolest koja često pogađa liječnike akvarija je ihtioftiroza. Opasnost bolesti leži u njegovom munjevitom razvoju i napredovanju, što dovodi do globalne infekcije unutar akvarija. U prvih 10 dana simptomi se praktički ne manifestiraju. Uzročnik bolesti je parazitski ciliator, koji se nalazi u ogromnoj jugoistočnoj Aziji. Zaražene jedinke prekrivene su tuberkulama zvanim pustule.

Na kraju razdoblja inkubacije započinje masivna kušnja. U nedostatku preventivnih mjera, cijelo jato će vjerojatno umrijeti. Spasiti ribu pomoći će proizvod, koji se sastoji od metilen plavog oksalata i malahit zelenog oksalata, koji se uzimaju u količinama od 3,5 g i razrjeđuju u 1 litri pročišćene vode. Tijekom reorganizacije akvarija preporučuje se prebacivanje riba u drugi spremnik, jer upotrijebljeni lijek može štetno djelovati na stanovnike i vegetaciju kućnog rezervoara.

Šaranski ribari-ljekari široko se koriste u komercijalnom polju, ali nisu ništa manje zanimljivi u domaćem uzgoju. Frisky i okretni predstavnici garrofa nepretenciozni su za hranu i uvjete stalnog zatvora. Oni će sigurno postati favoriti iskusnih akvaristika i stvorit će zasebnu atmosferu u sobi, blisku prirodnoj prirodi.

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: Calling All Cars: Disappearing Scar Cinder Dick The Man Who Lost His Face (Veljača 2020).